HET GEBOUW VAN CENTRAAL BEHEER ACHMEA TE APELDOORN

09 januari 2013

Ooit schreef ik voor Achmea een verhaal. Van werkfabriek tot kunstfabriek.

 

Het is 2002 en er moet een verhaal komen voor de RvB over het pand van Centraal Beheer aan de PWA-laan te Apeldoorn. Ik had er al een paar jaar rondgelopen als Directeur Facilitair Bedrijf Centraal Beheer en rond die tijd kwam ik er vaak als Directeur Facilitair Bedrijf Zilveren Kruis om in het MT van het Achmea Facilitair Bedrijf te participeren.

En in dat gebouw kwam ik graag. Ik voelde er iets. Een stuk rust. Het gebouw, ontworpen door een top-architect. Neergezet door Centraal Beheer voor Centraal Beheer. Eén van de laatste gebouwen van dat formaat dat iemand voor zichzelf liet neerzetten en ontworpen door een zelf gekozen architect. Bedrijfshuisvesting hette dat. Daarna ontstond het woord Vastgoed en ging men met bakstenen speculeren en onstonden er 'mindere' gebouwen. Slecht voor mensen, maar goed voor de portefeuille.

 

Niet dit gebouw. Dit gebouw kende door zijn ontstaan en gebruik een duidelijke ziel. De nog steeds moderne indeling, de open ruimten, de hoekjes, balkons en gesloten ruimten en de algemene ruimten als italiaanse straatjes, de koffiecorners, de bruggetjes over de straatjes met fontein en klok.

Het pand staat nu nog leeg, was in eigendom van een Vastgoedbedrijf dat failliet is gegaan. Nu in handen van Certitudo Capital die er een combi-gebouw van wil maken. Wonen en Werken. Het beeld van een stad.

We zullen het volgen. Het mag niet dood gaan.

 

DEWERKPLAATSFABRIEK.NL

Hans GJ Topée