Zou jij willen slapen op je werk?

09 juli 2010

Google laat zijn medewerkers ontstressen met de Energypod. Sommige mensen vinden het heerlijk om even een hazenslaapje te doen en hebben daarna veel meer energie. Leonardo Da Vinci sliep elke drie uur en drie kwartier slechts een kwartier. Daarmee voegde hij twintig productieve jaren aan zijn leven toe. Dit soort slaap wordt een 'überman'- of 'polyfasische' slaap genoemd. Er zijn ook hedendaagse voorbeelden bekend van mensen die elke vier uur 20 minuten slapen.

 

Niet normaal

Hoewel het hazenslaapje goed kan zijn voor de medewerker, zie je nog weinig organisaties die hiervoor een ruimte hebben ingericht of middelen bieden. Mogelijk is onze werkethos hier een oorzaak van. Op je werk moet je actief zijn en is er geen ruimte om te luieren en slapen. Logisch, maar als het hazenslaapje nu écht bijdraagt aan de productiviteit of creativiteit in de organisatie, waarom zou je het dan niet doen?

 

Andere energiemiddelen

Het middel dat we nu vooral gebruiken om energie op te doen op de werkplek is koffie. 's Ochtends koffie om op te starten, na de middag koffie voor de after-lunch-dip en in de middag koffie voor de middagdip. Koffie zou ook beter werken tegen een dip dan een hazenslaapje. Echter (hetzelfde zoals we op newnews.nl al een keer schreven over led-verlichting tegen moeheid) is koffie ook zo'n middel dat ons kunstmatig op de been houdt. We voeden onszelf met kunstmatige energie, in plaats van met echte energie zoals bij slaap. Is dat wel goed? 

 

De werkomgeving

Snoezelen is een begrip dat wordt gebruikt bij mensen met een bepaalde beperking die rust nodig hebben, maar zou ook prima van toepassing kunnen zijn op mensen die gestresst zijn of even rust nodig hebben van het drukke werk. Wanneer je ziet dat mensen die twee keer op een dag 20 minuten slapen beter presteren, of mensen die de mogelijkheid krijgen om even te 'snoezelen' in een ruimte beter presteren, waarom zou je hier dan geen ruimte voor bieden bij de inrichting van een werkomgeving? Het is in ieder geval beter dan de kunstmatige energie van koffie of led-verlichting...

 

Wat vind jij, zou je een dutje doen als je daar de ruimte voor kreeg op het werk, of houd je het liever bij koffie?