Werkomgeving van BuroKoek

24 februari 2012

Je eigen opdrachtgever zijn, èn met een groot pakket van eisen komen, dat is raar. BuroKoek belandde in deze situatie toen zij hun zelf verbouwde pand binnen enkele dagen verkochten. Binnen een tijdsbestek van 5 weken moest een nieuwe werkruimte in de binnenstad van 's-Hertogenbosch worden gevonden, verbouwd, en ingericht! 'Iedere opdracht is anders, weten wij, maar deze….'.
 
Resultaat door samenwerking
BuroKoek werkte samen met diverse disciplines, o.a. de Bossche meubelvormgever Slegers, om tot een maximaal resultaat te komen. Om te voorkomen dat het monumentale karakter van de ruimte teniet zou worden gedaan, werd besloten om de ontbrekende aparte bespreekruimte centraal in de ruimte te plaatsen. Het volume zou alles in zich zou hebben; een akoestisch perfecte bespreekruimte, en een schil van kasten eromheen voor alle boeken, stalen, documentatie en apparatuur.
 
Een andere wereld
BuroKoek staat voor bewust omgaan met materiaal en architectonische vormgeving met een knipoog. Het volume werd wat 'eigenwijs' gedraaid geplaatst ten opzichte van de haakse klassieke ruimte, en werd verhoogd waardoor je bewust een andere ruimte in stapt. “Doordat we werkelijk voor al onze spullen een plekje in de kast gevonden hebben, houden we de rest van ruimte helemaal leeg”. Het voordeel van de 'driedimensionale kast' is dat je de kast nooit in zijn totaliteit ziet, waardoor de ruimte luchtig, overzichtelijk en ruimtelijk blijft.
 
Duurzaam
Het gebruik van milieuvriendelijk en gebruikt materiaal is terug te zien in sloophout, OSB platen en onbehandelde vezelplafondplaten. Ook weer een contrast met het  materiaalgebruik in de bestaande ruimte. De tot standkoming van het volume is in het werk ontstaan. Ontwerp en realisatie gingen gelijk op. Zo is bijvoorbeeld de oude ontvangstbalie van het vorige adres verzaagd en verspijkerd. Kortom;"soms mogen dingen ook ontstaan. Juist dan is de uitkomst verrassend!"
 
(fotografie Michel Kievits)