Werkomgeving afgestemd op de bezonning
11 juni 2010
DLA Piper is een internationaal bureau van advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Onlangs heeft DLA Piper een nieuwe huisvesting betrokken in het gebouw Meerparc aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Het ontwerp van de werkomgeving is verzorgd door Hofman Dujardin Architecten uit Amsterdam. Leuk aan deze werkomgeving is dat de kleur van de vloerbedekking en overige inrichting is afgestemd op de bezonning van het pand.
Bezonning en kleuren
Het gebouw heeft twee verschillende zijden als het gaat om bezonning: een zonzijde en een schaduwzijde. De kleurstelling in het gebouw is afgestemd op deze verschillende zijden. Het gebrek aan zonlicht wordt gecompenseerd met de warme kleuren oranje en rood. Veel zonlicht wordt gecompenseerd met de koele kleuren blauw en groen. De vier kleuren van de vergaderruimtes worden via een verloop in de vloerbedekking aan elkaar gekoppeld. De unieke kleurervaring zorgt voor een eenvoudige en heldere oriëntatie in het gebouw.
In iedere hoek van het gebouw bevindt zich een gemeenschappelijke ruimte bestaande uit een entree, een interne vergaderruimte, een koffiecorner, trappenhuis, lift en open secretaresseplekken. De openheid van de hoeken van het gebouw zorgen voor een ruime daglichttoetreding en prachtige zichtlijnen naar de omgeving. De gesloten werkkamers bevinden zich aan de buitenring en de transparante kleurrijke kamers aan de binnenring. Iedere vergaderruimte op de hoek van het gebouw heeft een unieke kleur die is afgestemd op de bezonning.
Ervaringen met het concept
Voor de gebruikerservaringen met de aparte kleurstellingen binnen het pand belden we met de Facility Manager van DLA Piper: Willy van Wijngaarden. Van Wijngaarden vertelt dat de organisatie erg enthousiast is over de inrichting en de gebruikerservaringen goed zijn. De inrichting straalt vrolijkheid uit en geeft een goed gevoel tijdens het wek. Met de inrichting zorgt DLA Piper voor een goede werkomgeving voor hun medewerkers en straalt de organisatie gelijk durf uit om te kiezen voor zo'n apart concept. De totstandkoming van de inrichting is gebeurd samen met de medewerkers. Er is een klankbordgroep samengesteld aan wie de plannen steeds zijn voorgelegd. In samenspraak zijn ze tot goedkeuring gekomen.
Betrokkenheid van medewerkers
Van Wijngaarden geeft aan dat het goed is om de medewerkers het verhaal achter de ideeën toe te lichten. Zonder dat verhaal zien ze de achterliggende reden minder snel en is de acceptatie minder. De medewerkers hadden geen vrijheid om hun eigen kleuren te kiezen, maar kunnen als een kamer ze echt niet bevalt wel van kamer wisselen. Acceptatie van kleur is vaak ook erg persoonlijk. Sommige mensen zijn 'rood' en sommige mensen zijn 'blauw'. Indien je in een kamer werkt die je niet past zou dat de productiviteit weer kunnen verstoren, maar dat is bij dit gebouw niet het geval. Ook wanneer er geen zon is blijft het concept werken. De verschillende kleuren zorgen ook voor 'breking'. Het gebouw is lang en breed, dus wanneer je er doorheen loopt zorgen de kleuren dat je weet waar je bent en zorgen de kleuren voor verrassing. Zo is het gebouw met deze inrichting een mooie en prettige plek om te werken. Een geslaagde inrichting
van een werkomgeving die daarmee echt bijdraagt aan de organisatie.