Werkgever moet lunchwandeling mogelijk maken

02 juli 2010

Dat advies staat in een rapport dat twee onderzoekers van kennisinstituut Alterra hebben gemaakt op verzoek van het ministerie van LNV. Het ministerie wilde weten hoe natuur en landschap meer ingezet kunnen worden op de gebieden van zorg, welzijn en werkgelegenheid.

 

Ziektepreventie
Meer buitenlucht draagt bij aan ziektepreventie, stellen de onderzoekers. In Engeland is wandelen in het groen op doktersvoorschrift al heel gewoon. Veel mensen doen dat ook liever en houden het langer vol dan het bezoeken van een sportschool. Wandelen tijdens het werk kan spier- en gewrichtsklachten door beeldschermwerk voorkomen, is goed tegen overgewicht en helpt tegen psychische klachten, terwijl het voor werkgevers een bijzonder goedkope voorziening is.

 

Medewerking van Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer wil meewerken aan 'groen bewegen op recept', aldus de onderzoekers. De dienst heeft eventueel 240.000 hectare natuur beschikbaar voor lunchwandelingen en wil ook tochtjes begeleiden. Staatsbosbeheer krijgt overigens ook steeds vaker telefoontjes van overspannen werknemers of mensen met een burn-out, die graag een poos in de natuur willen werken bij wijze van therapie.

 

Werkomgeving

Als je een stukje in de natuur wil lopen, moet het kantoor wel dicht bij die natuur gelegen zijn. Lastig dus als je in een kantoor midden in de stad werkt. De Zuidas is zo'n mooi voorbeeld van kantoren waar geen stukje groen te vinden is. Juist terwijl groen binnen en buiten de werkomgeving zo goed kan zijn. Niet alleen buiten, ook binnen kun je natuurlijk een mooie voorziening creëren waar mensen even de 'groene rust' kunnen ervaren. Kleine moeite, groot plezier!

 

(bron onderzoek via zibb.nl)