Werken en verbouwen, een topsport!

22 juli 2013

Per jaar verhuist zo’n 8 a 10% van alle Nederlanders. Een deel daarvan verhuist omdat ze geen zin hebben om hun huidige woning op te knappen of om praktische redenen. Anderen verhuizen juist omdat ze het geweldig vinden om een ander huis om te toveren in een plek die voldoet aan al hun wensen. En weer een andere groep ‘moet’ de gekochte woning verbouwen omdat het huis daar gewoon aan toe is. Hoe kun je zorgen dat de  verbouwing vlekkeloos verloopt, het thuisfront georganiseerd blijft en het werk er niet onder lijdt? Oh en zonder stress. Dat is gewoon vakwerk!

 

Het begint eigenlijk al als je hebt besloten op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Na een bezoek aan de bank, de hypotheekadviseur en de makelaar moeten er woningen bezichtigd worden. Even snel tussen het werk door naar de potentieel nieuwe woning om een indruk te krijgen en vervolgens weer terug naar de werkplek. Om vervolgens de hele dag aan niks anders meer te denken dan aan de positieve en negatieve punten van de woning. Gelukkig is het bij steeds meer makelaars en hypotheekverstrekkers mogelijk om ’s avonds of in het weekend een afspraak te maken. En dat scheelt voor de potentiele huizenkopers veel stress, maar ook hun werkgevers hebben daar baat bij. De medewerker richt zich namelijk overdag op het werk en na het werk kan hij aan de slag met privézaken.

 

Met de sleutel begint het pas
Als je eenmaal de sleutel hebt van de woning, is het moeilijk om overdag niet meer aan het droomhuis te denken. Want verbouwen en inrichten is een continu proces en dat is tijdens werktijd niet uit te zetten. En wat denk je  van de extra energie die het kost om ’s avonds en tijdens de weekenden weer aan de slag te gaan met de nieuwe woning? Dat komt nog bovenop de dagelijkse boodschappen, het opruimen en schoonmaken van het ‘oude’ huis en het bijhouden van de sociale contacten. En dat allemaal naast je werk waarvoor je werkgever je ook nog eens betaalt!

 

Iedere collega vraagt naar de voortgang van de verbouwing en inrichting van de woning. Tel maar eens op hoeveel loze (niet-declarabele) minuten per dag dat kost. Plus de verminderde aandacht bij het werk.

 

Ach, maar al deze zaken wegen toch niet op tegen al het moois wat het ook brengt? De sociale contacten tussen collega’s worden gestimuleerd, wellicht wordt een housewarming georganiseerd: gratis teambuilding! Door het onderling uitwisselen van ervaringen en ideeën ontstaat er een betere verbouwing en mooier eindresultaat. En dat leidt tot een gelukkiger en relaxter huiseigenaar. Gevalletjes als in ‘Help, mijn man is klusser’ natuurlijk niet meegerekend. Maar dat zijn toch uitzonderingen?

 

Tips voor een verbouwing zonder zorgen
Hoe heeft je werkgever er het minst last van dat je thuis een verbouwing organiseert en heb je er zelf ook profijt van? 10 tips voor een verbouwing zonder zorgen:

 

  1. Organiseer een betonparty zodra je de sleutel hebt gekregen. Zo heeft iedereen het huis gezien en wordt je niet gestoord tijdens het klussen door nieuwsgierige familie.
  2. Laat bij de betonparty iedereen zijn ideeën noteren met post-its op de wanden. Wellicht komen er nog verrassende plannen uit die je zelf niet had kunnen bedenken.
  3. Maak een lijst met verbouwingspunten zodat je alles wat je je bedenkt direct kunt noteren. Gebruik daarvoor je smartphone, deze heb je altijd bij je!
  4. De losse folders raak je altijd kwijt of heb je niet bij de hand als je het nodig hebt. Installeer daarom de folderapp op je smartphone. Je kunt dan ook de bouwmarkten met elkaar vergelijken.
  5. Plan 1 avond in de week in om je ‘oude’ huis en je administratie weer op orde te brengen. Zo worden rekeningen niet te laat betaald en blijft je huis een rustpunt.
  6. Maak per ruimte een checklist met klusjes die moeten gebeuren en werk deze ook steeds bij.
  7. Laat een ander de klussen voordoen en probeer het daarna zelf; je staat er van te kijken hoe handig je wordt tijdens een verbouwing!
  8. Schakel een vakman in voor alle klussen waar je zelf 3 keer zo lang over zou doen. Het kost wel wat extra geld, maar vermindert de duur van de verbouwing en het bespaart vrije dagen!
  9. Bereid je bezoek aan de meubelboulevard goed voor. Bedenk welke stijl je wilt, meet je woning op en neem stalen van verf, behang of vloer mee.
  10. Doe soms een dag, avond of weekend niks. Je moet je soms ook even opladen om vervolgens met nieuwe energie weer aan de slag te gaan.

 

Is je droomhuis klaar? Maak dan fotoboek van het hele verbouwingstraject. Dat is leuk voor later. En je bent mega trots als je de foto’s van toen en nu ziet. Dat heb je zelf gedaan!