Werken en studeren; ben jij er klaar voor?

06 juli 2010

Door middel van "lifelong learning" wil de Europese Unie ervoor zorgen dat de EU de meest competitieve en dynamische kenniseconomie ter wereld wordt. Als streven voor 2010 is afgesproken dat 12,5% van de bevolking tussen de 25 en 65 jaar een opleiding volgt. Nederland streeft ernaar dat dit percentage in 2020 verhoogd is naar 20%. In 2007 volgde 16,6% van de Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar een cursus of opleiding.

 

Maar hoe zit dit bij jou? Moet je er niet aan denken om weer plaats te nemen in de schoolbanken, maar wil je werkgever zo graag of kun je er geen genoeg van krijgen?! Kortom, heb jij al plannen om naast je werk een cursus of opleiding te gaan starten?

 

Hoe dan ook, mocht je besluiten dat je een opleiding wil gaan volgen, dan is het belangrijk om een paar zaken voor jezelf duidelijk te hebben, namelijk:

 

Welke opleiding ga je volgen en waarom?

Dat klinkt logisch, maar het is toch verstandig om goed na te denken over wat je specifiek wil leren en wat je wil bereiken met het volgen van de opleiding. Informeer welke onderwerpen er in de opleiding aan bod komen en bepaal voor jezelf of deze onderwerpen voor jou relevant zijn. Overleg ook met je werkgever of de opleiding aansluit bij je carrièremogelijkheden.

 

Hoeveel tijd neemt de opleiding in beslag?

Het volgen van een opleiding kan een behoorlijke impact hebben. Maak daarom inzichtelijk hoeveel uren je moet besteden voor je opleiding. Denk dan niet alleen aan het aantal uren dat je in "de klas" doorbrengt, maar ook aan de zelfstudie-uren. Wellicht is het mogelijk om met je werkgever afspraken te maken over het beschikbaar stellen van studieverlof. Daarnaast is het aan te raden om goed te communiceren met je familie en vrienden over je studie. Laat duidelijk weten wat de studie voor je betekent en dat deze veel tijd in beslag kan nemen waardoor je je tijd dus tijdelijk anders moet indelen. Vraag vooraf begrip voor je situatie om gedurende je studietijd onbegrip te voorkomen.

 

Ben je nog zoekende naar de juiste opleiding? In juli en augustus is er nog een aantal open dagen waar informatie over diverse opleidingen te verkrijgen is. Wie weet zit er iets voor jou tussen!