Welk soort meubilair in de werkomgeving vind jij prettig?

26 april 2011

Als je kijkt naar de werkomgeving van het gemiddelde Nederlandse kantoor is dit een veilig gekozen omgeving. Vaak wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de diverse wensen van al de medewerkers, zodat een werkomgeving ontstaat waar niemand het mee oneens kan zijn. Het is ook niet de meest makkelijke opgave die er is. Wanneer iedereen krijgt in zijn eigen werkomgeving wat die wil, krijg je een verscheidenheid aan meubilair en inrichting. Kijk maar naar een aantal gemiddelde huishoudens in Nederland. Die verscheidenheid zal je dan ook aantreffen in de werkomgeving. Misschien niet altijd even praktisch, maar als dat is wat mensen willen, waarom zou je het ze dan niet geven. Als ze daardoor met meer plezier werken...?

 

Meubilair met ronde vormen stelt mensen op gemak
Uit onlangs gepubliceerd onderzoekblijkt dat meubilair met ronde vormen mensen het meest op hun gemak stelt. In de studie werd meubilair met ronde vormen vergeleken met meubilair met rechthoekige vormen. Het blijkt dat het meubilair met ronde vormen zorgt voor meer positieve emoties dan meubilair met rechthoekige vormen. Bovendien nodigt het meubilair met ronde vormen meer uit tot socializen dan meubilair met rechthoekige vormen. Interessant voor organisaties die een probleem hebben met communicatie onder medewerkers. Zorg voor een goede ruimte die uitnodigt tot socializen en je hebt de eerste horde al genomen.

 

Zoveel mensen, zoveel wensen
Hoewel rondvormig meubilair voor veel mensen bepaalde reactie uitlokt, zullen een bepaald soort mensen zich juist weer prettig voelen bij hoekig meubilair. Bij de inrichting van de werkomgeving is het daarom juist heel belangrijk om na te gaan wat voor soort medewerkers en klanten de organisaties heeft. Ga na wat zij prettig vinden, welke uitstraling de inrichting moet hebben en stem de werkomgeving af op die wensen.

Kijk ook eens naar je eigen werkomgeving. Wat vind jij dat beter/mooier kan?