Wat doe jij als er iets gebeurt op kantoor?

06 januari 2011

Inmiddels is de brand in Moerdijk onder controle, maar even was er paniek. Brand in een chemiebedrijf kan leiden tot een grote ramp. Je denkt liever niet na over de gevolgen die een grote chemiewolk kan hebben voor de inwoners van een bepaald deel in Nederland. Zonder goede voorbereiding, zonder goed op elkaar ingespeelde hulpdiensten en onvoldoende hulpmiddelen kan weinig gedaan worden.    

 

Wat doe je met een crisis op kantoor?
Misschien heb je weleens iets vergelijkbaars meegemaakt op kantoor. Het ontruimingsalarm klinkt en eigenlijk doet niemand iets. Mensen kijken wat naar elkaar en wanneer niemand opstaat en gaat rennen is er nog geen paniek of onderneemt niemand actie. Binnen de psychologie wordt dit ook wel het Bystander Effect genoemd. De uitdaging is om juist als enige persoon actie te ondernemen. Om als enige naar je collega's te roepen dat het alarm gaat en het pand ontruimd moet worden. Het kan immers levens redden als juist jij degene bent die wel actie onderneemt.

 

Hulpmiddelen
Er zijn  natuurlijk verschillende middelen die je help kunnen bieden tijdens een brand. Zo kun je met bepaalde simpele hulpmiddelen zorgen dat je tijdens een brand niet verstikt in de rook. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je beschikt over een goed BHV-plan en dat mensen die bij de BHV-organisatie horen goed weten wat ze moeten doen. Ook is het belangrijk om een goede bewegwijzering te hebben. Mensen moeten weten waar ze tijdens een calamiteit heen moeten en heen kunnen vluchten. Zeker tijdens zo'n panieksituatie mogen geen onduidelijkheden ontstaan.

 

Wat doe jij als er iets gebeurt  op kantoor, hoe reageer je en ben je iemand die blijft zitten bij een ontruimingsalarm of je collega's attendeert om actie te ondernemen?