Wat bepaalt jouw keuze voor een baan?

31 maart 2011

Iedereen kiest een baan met eigen specifieke argumenten. De een kiest een baan omdat het kantoor dicht bij huis gevestigd is, de ander kiest vooral vanwege de doorgroeimogelijkheden of vanwege mogelijkheden om flexibel te werken. De keuze voor een baan is vaak heel persoonlijk en voor een groot gedeelte komt er ook veel gevoel bij kijken. Is er een klik tussen het bedrijf en de sollicitant en hoe kan die klik zich vertalen in een echte functie?

 

Sfeer en cultuur bepalend bij keuze baan
Bij de keuze voor een nieuwe werkgever zijn de sfeer en cultuur van een organisatie de doorslaggevende factor bij 48% van de mensen blijkt uit onderzoek van Unique onder 350 respondenten. De factoren 'salaris en andere arbeidsvoorwaarden' en 'imago en uitstraling' zijn volgens deze (latent) werkzoekenden aanzienlijk minder van belang. Zo blijkt uit dit onderzoek dat slechts 16 procent van de respondenten salaris en andere arbeidsvoorwaarden het meest bepalend vinden. Imago en uitstraling van het bedrijf komen in verhouding als minst belangrijk naar voren met 3 procent van de stemmen.

 

Starters en Het Nieuwe Werken
Studenten en starters hechten nog niet zoveel waarde aan thuiswerken of flexibele kantoortijden. Zij vinden vooral sfeer, leuke collega's, opleiding en ontwikkeling belangrijke voorwaarden bij de keuze van een baan. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.800 HBO- en WO- studenten en starters van Studentalent.

 

Omgang met collega's
Uit Het Nationale Werkplekonderzoekblijkt dat mensen het geluk op hun werk vooral halen uit de kleine dingen. Denk daarbij aan de omgang met collega's en het kunnen beschikken over voorzieningen met een normale kwaliteit. Aandacht voor de mens en gewoon goed het werk kunnen doen in een omgeving met de juiste (facilitaire) functionaliteiten.

 

Zo blijkt uit elke onderzoek weer iets anders, maar steeds blijkt wel dat collega's belangrijk zijn voor de sfeer op het werk en de keuze voor een baan. Wat is voor jou bepalend als het gaat om de keuze voor een baan?