Waar moet een prettige werkomgeving aan voldoen?

27 december 2010

De werkomgeving en inrichting van de werkomgeving zijn tegenwoordig veelbesproken onderdelen in managementland vanuit de trend/hype/ontwikkeling die we zien in Het Nieuwe Werken. Vanuit Het Nieuwe Werken zien we verschillende organisaties die hun kantoor op een andere manier inrichten. De nadruk ligt op open en flexibel. We zien echter dat niet iedere werknemer daar behoefte aan heeft, zo blijkt uit Het Nationale Werkplekonderzoek.

 

Wie betaalt bepaalt?

Laatst verscheen als bijlage van Facility Management Magazine een soort tijdschrift over het Nieuwe Werken. Hierin werd ook bovengenoemd resultaat van Het Nationale Werkplekonderzoek besproken. De geinterviewden deden de conclusie van de resultaten af als oubollig en gaven aan dat je (als mensen liever niet flexibel werken) juist meer aandacht moet besteden aan het veranderingsproces. Wat ze niet in acht nemen is dat sommige mensen (die hun werk misschien als tijdenlang met plezier en hoge kwaliteit doen) graag vasthouden aan een vaste werkstructuur. Moet je die mensen dan ook willen veranderen? Ook als ze eigenlijk niet willen? Waarom zou je een situatie veranderen als er geen vraag is? Waar komt de vraag tot verandering vandaan en is die bij elke werknemer wel hetzelfde of is het vooral een idee van het hoger management dat ze door willen voeren?

 

Natuurlijke werkomgeving

Als je goed nagaat waar je als mens een prettig verblijf vindt, zowel zakelijk als prive, is dit een omgeving waarin je zelf je eigen weg kunt vinden. Een omgeving waarin je zelf kunt bepalen wat je doet en wanneer je dit doet. Een omgeving waarin je vrij kunt bewegen en jezelf kunt zijn. Dat is vooral niet een omgeving waarin je een bepaalde inrichting of manier van werken op wordt gelegd. Die omgeving wordt mooier naarmate zich mensen om je heen bevinden die zich met dezelfde soort zaken bezighouden; 'birds of a feather flock together'. Zo is een werkomgeving dus voor ieder individu weer verschillend en daar moet je rekening mee houden. Laat mensen vanuit hun eigen natuurlijke behoefte bepalen in wat voor werkomgeving ze willen werken.

 

Waar voldoet jou perfecte werkomgeving aan? Denk niet alleen in materie, maar vooral ook aan functies en waar jij een prettig verblijf vindt.