Voorkomen van burn-out met persoonlijk leiderschap

12 april 2010

Op 22 april aanstaande hoopt M.M.A. de Valk te promoveren aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam op zijn proefschrift 'De kwaliteit van de Balans van Leven en werk - De betekenis van waarden in WelZijns management'. De Valk beschrijft in zijn proefschrift dat uitval door burn-out en stressklachten voorkomen kan worden als in een organisatie voldoende aandacht wordt besteed aan inspirerend en spiritueel leiderschap. Aandacht voor zingeving en zelfontplooiing is essentieel. Bij voldoende aandacht voor het individuele en collectieve welzijn van mensen kan een goede balans in werk en leven gevonden worden, en burn-out voorkomen worden.

 

Door waarden gedreven leiderschap, teamspirit en zingeving leveren een positieve bijdrage aan de productiviteit en effectiviteit van het bedrijf of de organisatie, omdat hiermee het plezier in werk en het lerend vermogen toeneemt. Persoonlijk leiderschap is niet alleen voor de individuele werknemer een belangrijke vitaliserende factor maar ook voor een bedrijf en organisatie.

 

Ook hier blijkt weer dat persoonlijke aandacht en een cultuur die daar binnen de organisatie ruimte voor geeft bijdraagt aan de prestatie van de organisatie. Steeds meer wordt de relatie tussen spiritueel leiderschap en de prestatie van de organisatie onderzocht en zijn er positieve resultaten. Waarom nu opeens die aandacht? De door bonus- en geldgedreven economische crisis zou een oorzaak kunnen zijn. Voor veel organisaties een reden om het te proberen, maar misschien is dat niet genoeg. Ik ben benieuwd naar de achterliggende waarden. Wie zijn die mensen die spiritueel kunnen leiden en de juiste sfeer creëren en kan iedereen dat 'kunstje leren'? Wat denk jij?

 

Van het proefschrift verschijnt een handelseditie bij Uitgeverij Quist. Zie ook http://www.intermedic.nl/.