Voeding en gezondheid; meer met minder

26 mei 2011

In de westerse wereld is het voedsel vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw sterk veranderd. Met de opkomst en vergrote beschikbaarheid van de levensmiddelentechnologie, veranderde en ons voedselgebruik. Conserveringstechnieken maken het mogelijk om voedsel lang te bewaren. In de jaren zestig ontstond een tegenbeweging tegen de massaproductie van voedsel. Mensen gingen zich toeleggen op het maken en verkopen van biologisch voedsel, dat voortkomt uit de ecologische landbouw.

 

Voeding en gezondheid
Verschillende studies wijzen keer op keer uit dat gezond eten goed is voor het welvinden van de mens. Wanneer je gezond eet merk je dat je lichaam in evenwicht is. Een oud spreekwoord luidt ‘een gezonde geest huist in een gezond lichaam’. In die zin is het ook als werkend persoon belangrijk dat je gezond eet en gezond leeft. Voeding is ook belangrijk op kantoor. Wil je goed in je vel zitten en goed kunnen werken, dan is het belangrijk dat je de goede dingen eet.

Meatless Monday
In Engeland hebben ze een campagne genaamd Meatless Monday. Door één keer per week geen vlees te eten kun je het risico op bepaalde ziekten beperken. Bovendien zorgt het eten van minder vlees voor het verminderen van de footprint op de uitstoot van koolstofdioxide en beperk je het gebruik van duurzame goederen zoals zoet water en fossiele brandstoffen. Bij het eten van vlees speelt gewoonte een grote rol. Veel mensen zijn gewend (en denken dat het goed is) om zeven dagen per week vlees te eten. Het blijkt dus dat dit helemaal niet zo goed is en men ook prima een paar keer per week gezonde (duurzame) vleesvervangers kan eten.

 

Tips voor kantoor
Hoe kun je mensen op kantoor gezonder laten eten? Belangrijk is om ze bij te brengen wát ze eten en welke gevolgen het eten van bepaald voedsel heeft voor zichzelf en voor de samenleving. Geef aan welke ingrediënten er in het voedsel zitten en in hoeverre iemand deze ingrediënten nodig heeft of deze juist slecht zijn voor het lichaam. Geef mensen ook een goed alternatief en bied goed voedsel aan tegen een lagere prijs dan het minder goede voedsel. Laat ook zien wat het gevolg kan zijn van het eten van goed voedsel. Als je weet dat je door het eten van een bepaald product de wereld op een bepaalde manier helpt kan dat een extra motivator zijn. Door het bedrijfsrestaurant op een bepaalde manier in te richten kun je de aandacht vestigen waar jij die wil.

 

En jij?

Als je kijkt naar het aanbod van voeding bij jou op kantoor, ben je daar tevreden over, word je goed geïnformeerd en heb je echt de keuze om voor gezonde voeding te kiezen, of vind je dit niet belangrijk?

 

(bronnen: 1,2)