Videoconferencing potentieel gevaar voor effectieve communicatie
10 december 2012
Het Nieuwe Werken heeft de laatste jaren veel weblogs, tijdschriften, discussies en events gedomineerd. Een veelbesproken onderwerp waarbij organisatie nadenken over de mogelijkheden en kansen binnen hun eigen situatie. Veel van die organisaties lopen tegen bepaalde interne muren aan. De techniek, cultuur en middelen zorgen vaak voor een struikelblok. Het is voor veel organisaties ook een hele verandering. Waar nog niet veel over bekend is zijn de gevolgen van HNW. Veel mensen zeggen dat het de concurrentiepositie van een organisatie verbetert en HNW ten goede komt van een werk-privé balans bij de medewerkers. Echt diepgaand en concreet onderzoek is er nog niet naar gedaan.
De gevolgen van HNW
In de laatste Week van Het Nieuwe Werken zijn diverse onderzoeken gedaan naar Het Nieuwe Werken. Op die onderzoeken hebben we vanuit newnews.nl steeds gereageerd en onze kritische kanttekeningen gezet, waaronder de onderzoeken naar ‘HNW in de zorg’ en het onderzoek ‘Tem de Tijd’. Waar nog onderzoek mist is op het onderwerp techniek. Medewerkers die volgens het principe van HNW werken zijn niet gebonden aan plaats en tijd voor het uitvoeren van hun werk. Ze kunnen altijd en overal werken middels de techniek die ter beschikking wordt gesteld. Maar, kunnen mensen wel goed communiceren met behulp van die nieuwe techniek? Communicatie speelt immers een belangrijke rol, want zonder effectieve communicatie vindt geen kennisdeling plaatsen zonder kennisdeling komen organisatie steeds minder tot innovatieve oplossingen voor de hedendaagse uitdagingen bij zichzelf en hun opdrachtgevers.
Laat het lichaam spreken
In het kader van HNW is een onderzoek dat laatste op kennislink verscheen erg interessant. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mensen aan gezichtsuitdrukkingen alleen niet kunnen zien of iemand heel blij of juist heel verdrietig is. Om daar een onderscheid in te maken moeten we ook iemands lichaamstaal kunnen zien. Als experiment lieten de onderzoekers aan 45 proefpersonen afbeeldingen zien van tennisspelers, een paar seconde nadat die een belangrijke wedstrijd hadden verloren of juist gewonnen. Als de afbeelding alleen het gezicht liet zien konden de proefpersonen haast geen onderscheid maken tussen de beide uiterste emoties. Dat lukte wel als ze een afbeelding te zien kregen van alleen het lichaam of het lichaam en het gezicht.
De link met HNW en communicatie via techniek is snel gemaakt. Hoe kun je de echte emotie van mensen zien als je de meeste communicatie via videoconferencing doet? Een reëel gevaar voor organisatie die vertrouwen op communicatie via moderne technieken, maar ook afhankelijk zijn van innovaties voor de continuïteit van hun organisatie. Indien videoconferencing wordt toegepast moet men er goed op letten dat in ieder geval het volledige lichaam te zien is. Als die andere dingen (warmte, nabijheid, het echte contact) mis je sowieso al....! Dus zorg dan in ieder geval dat de basis goed is.