Verticale tuin op kantoor

07 augustus 2013

Uit onderzoek van TNO blijkt dat er een herstellend effect uitgaat van planten in een werksituatie. Vooral vermoeide medewerkers en medewerkers met gezondheidsklachten hebben baat bij planten. De gezondheids- en vermoeidheidsklachten waar het om gaat komen bij relatief veel werknemers voor (bij zeker 40% van alle Nederlandse werknemers). Hoewel de effecten van levend groen op het werk bekend zijn, lukt het veel organisaties niet om dit succesvol toe te passen bij de inrichting van het kantoor. Vaak zie je planten staan die al een tijd geen water meer hebben gehad of er zo troosteloos bij staan dat ze juist het tegengestelde van een herstellend effect bereiken.

 

Groen en gezond
Een leuk alternatief voor de standaard ‘plant in pot’ die in de vele typische kantoren van Nederland terug te vinden zijn, is de verticale tuin. Als je de verticale tuin vult met verschillende kruiden die je tijdens de lunch kunt gebruiken, heeft de tuin direct een dubbele functie. De tuin is niet alleen psychisch gezond, maar ook nog eens fysiek gezond.

 

Verticale tuin en versterking team
De verticale tuin kan een item worden van een afdeling of een team. Door samen kruiden te verbouwen in de tuin, de kruiden te oogsten en er samen een lekkere lunch van te maken wordt ook nog eens gewerkt aan het teamgevoel. Daar heb je geen trainers of externe locaties meer voor nodig. Het gebeurt gewoon in kantoor, onder werktijd.

 

Akoestiek en afscheiding
Het toepassen van een verticale tuin in kantoor is niet alleen maar goed voor eventuele effecten richting medewerkers, het kan op andere manieren ingezet worden. Een verticale tuin werkt namelijk ook goed voor de akoestiek. Omgevingsgeluid wordt opgenomen door de zachte materialen en de ruimte tussen de planten. Daarnaast kan de verticale tuin gemakkelijk gebruikt worden als afscheiding tussen afdelingen. De investering in een verticale tuin kan zich op deze manier dus vanuit diverse effecten terugverdienen. Een win-win situatie voor werkgever en werknemer.