Verslaving op de werkvloer steeds groter probleem

04 juni 2010

Maar liefst 1,8 miljoen Nederlanders lijden aan een verslaving. Onder hen zijn niet alleen de zichtbare junks op straat, maar juist ook veel 'onzichtbare' verslaafden. Mensen die gewoon elke dag naar hun werk gaan alsof er niets aan de hand is. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 1 op de 10 werknemers een verslavingsprobleem heeft.

 

Door de kredietcrisis komen werknemers onder steeds grotere druk te staan. Ze zijn onzeker over hun toekomst bij het bedrijf waar ze werken of bang dat ze hun gezin straks niet meer kunnen onderhouden. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hun heil gaan zoeken in de drank of drugs.

 

"Verslaving is niet alleen een medisch, maar ook een belangrijk economisch probleem", zegt Richard van den Ende, medeoprichter van Ready For Change. "In Europa lijden ondernemingen productieverliezen van circa 59 miljard euro doordat verslaafden zich ziek melden, moeten worden ontslagen of vroegtijdig sterven. En als ze aanwezig zijn, werken ze niet optimaal.

 

We hebben het de laatste tijd nog wel eens over thuis- en telewerken op newnews.nl. Hoewel er wellicht geen directe relatie is, zie je ook hier het belang van het sociale aspect binnen organisaties. Je kunt niet op elkaar letten als je elkaar niet kent. Je kunt elkaar niet leren kennen als je elkaar niet ontmoet. Dus ook weer in die werkomgeving: zorg voor ontmoeting en zorg ervoor dat collega's met elkaar praten. Ook op die manier kunnen collega's mogelijke verslaving bij elkaar herkennen en een collega bijstaan en helpen om van die verslaving af te komen.

 

(nieuws via ready for change)