Vastgoed als verbindingsmiddel van de samenleving

09 december 2010

In plaats van vastgoed als noodzakelijk kwaad, kan het ook een bevorderende plaats innemen binnen onze maatschappij. Zo kan vastgoed zorgen voor meer openheid, een veiliger gevoel, het samenbrengen van mensen of juist voor een gesloten houding naar de buitenwereld. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer kernen ontstaan die gesloten zijn en waar mensen in wonen, werken en leven. Dit gebeurt zelfs vanuit een duurzaam en lokaliserend oogpunt.

 

Nairobi Complex Deluxe
Een mooi voorbeeld van een project waarmee vastgoed een plaats in kan nemen binnen de maatschappij is een project in Nairobi, Kenia. De ontwerper, Tamir Addadi, heeft een gebouw ontworpen waarin zowel kantoren, winkels als tuinen zijn gevestigd. Het gebouw zal gevestigd worden in een gebied waar veel mensen doorheen komen. Op het straatniveau zijn plaatsen gemaakt waar mensen samen kunnen komen, zoals cafés en terrassen. Iets hoger in het gebouw kun je een kantoor vestigen.

 

Een open boek
Het gebouw is ingericht als een open boek. Je kunt als gebruiker zelf kiezen hoeveel ruimte je wil gebruiken binnen het gebouw. Elke ruimte in het gebouw heeft een buitenplaats met groenvoorziening. Aangezien elke gebruiker zelf kiest op welke manier dit vorm wordt gegeven groeit het gebouw.

 

Samenkomst
Doordat het gebouw midden in de samenleving staat fungeert het als ontmoetingsplaats. Door het open karakter worden mensen uitgenodigd om gebruik te maken van de omgeving waarin het gebouw staat. Daardoor wordt ook aan de veiligheid gewerkt. Op een plaats waar veel mensen samenzijn zal op een bepaalde manier minder criminaliteit aantrekken.

 

En, om het budget beheersbaar te houden wordt het gebouw vooral geconstrueerd met behulp van locale technologie en materialen. Zo kan het ook...!

 

(via)