Technologische innovaties in de schoonmaakbranche

31 juli 2012

Een prettige beleving binnen een gebouw wordt mede bepaald door de mate waarin het gebouw zichtbaar vervuild is. Wanneer je als bezoeker voor het eerst ergens naar binnen gaat en veel zichtbaar vuil ziet liggen, zal je direct een negatief beeld krijgen van een organisatie. Schoonmaak speelt daarin een belangrijke rol. Wij kwamen twee nieuwe technieken tegen die we de moeite vinden om even te delen.

 

Schoonmaken door te lopen
Ten eerste de schoonloopschoenen. Deze innovatie is gebaseerd op wat veel mensen in huis doen als ze ergens een kleine vlek maken. Namelijk, even snel met de sokken wegvegen. Aangezien je de hele dag door het huis loopt, dachten deze uitvinders dat het handig zou zijn als je dan direct schoon zou maken. Dus, ze bedachten deze schoonloopschoenen. Je doet ze aan en wanneer je loopt maken ze automatisch schoon. Handig toch! Als je ze even niet gebruikt kun je ze opladen, waarna ze weer gereed zijn voor gebruik.

 

Schoonloopmat
Naast de schoonloopschoenen hebben we een schoonloopmat gevonden. Dit is natuurlijk niet nieuw; binnen veel kantoren ligt deze al bij de entree. Toch is de mat die deze uitvinders bedacht hebben anders. Waar veel matten passief het vuil opnemen, zorgt deze mat voor een actieve verwijdering van het vuil van de schoenen. Bekijk hier de video op Youtube over de werking van de schoonloopmat. Handig hieraan is dat er weinig los vuil het pand binnenkomt. Je kunt je alleen wel afvragen hoe het gaat als het heeft geregend, werkt deze mat dan nog steeds zo goed?

 

Toepasbaar?
Beide innovaties zijn misschien niet direct toepasbaar binnen kantoren. Enerzijds omdat die kantoren of haar medewerkers er niet geschikt voor zijn, anderzijds omdat de innovaties nog niet genoeg zijn doorontwikkeld. Toch laten deze voorbeelden zien hoe makkelijk je soms een probleem op kunt lossen door bij de bron te beginnen. Daarnaast is het grote voordeel dat je de schoonmaakkosten die je mogelijk bespaart, uit kunt geven aan andere onderdelen binnen de schoonmaak. Bedenk welke andere activiteiten schoonmaakmedewerkers uit kunnen voeren vanuit hospitality en hostmanship wanneer ze minder bezig hoeven zijn met het schrobben van vloeren. Bijkomend voordeel is dat ze meer zichtbaar zullen zijn, waar mogelijk meer betrokken en vanuit die betrokkenheid en zichtbaarheid meer gewaardeerd worden voor het werk dat ze doen.