Solliciteren? Manager wordt blij van papier vs digitale CV

18 maart 2011

Facebook en Twitter mogen dan een miljoenenpubliek aangenaam bezig houden, de weg naar het hart van een manager gaat nog altijd via een ouderwetse sollicitatiebrief en een CV. 86 procent verkiest de traditionele motivatiebrief boven een online profiel. Dit blijkt uit het arbeidsmarktonderzoek Q4 2010, een internationale studie van OfficeTeam, een specialist in het plaatsen van tijdelijk administratief personeel. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Heliview ondervroeg meer dan 2.800 HR en Finance Managers in 13 landen: België, Brazilië, Dubai, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Nederland, Tsjechië en Zwitserland. Volgens het onderzoek zijn sites als LinkedIn en Facebook nog niet veelgebruikte recruitment kanalen voor bedrijven. (via)

 

Voorkeur versus realiteit
Hoewel de voorkeur van de manager lijkt te gaan richting een papieren CV in plaats van een digitale versie, is de realiteit dat juist veel mensen tegenwoordig via LinkedIn een nieuwe baan vinden. Zo krijgt bijvoorbeeld 40% van de ICT'ers werk via LinkedIn. Daarnaast is LinkedIn de laatste tijd ook voor de oudere medewerker een ideaal middel om met nieuwe werkgever in contact te treden. Daarmee is voor het leggen van het eerste contactmoment gebruik van social media ideaal. Als de hedendaagse HR-manager aangeeft nog niet veel gebruik te maken van social media om mensen aan te trekken moeten ze misschien eens goed gaan kijken welke potentiele medewerkers ze daar allemaal mee missen.

 

De eerste indruk
Wat speelt bij de voorkeur voor een papieren versie van een sollicitatiebrief of CV boven een digitale versie is het gevoel met een papieren brief versus iets dat je digitaal leest. Het liefst zouden ze misschien zelfs een met de hand geschreven brief ontvangen. De eerste indruk is immers belangrijk. Uiteindelijk doe je die echte eerste indruk toch op bij het eerste gesprek, dus wat maakt het eigenlijk voor de HR manager uit hoe je een werknemer vindt en hoe die zijn of haar brief instuurt? Als sollicitant is het natuurlijk wel belangrijk dat je op de juiste manier opvalt, zodat een potentiele werkgever de wel uitnodigt voor een gesprek. Je weet nu dat je met een mooie brief in ieder geval meer kans hebt.