Schoon door glas

21 maart 2010

De schoonmaakindustrie begint langzaam zenuwachtig te worden. Zowel voor de fabrikanten van schoonmaakproducten als de leveranciers van schoonmaakdienstverlening zou de doorbraak van het Duitse bedrijf Nanopool funest kunnen zijn. Het Duitse bedrijf heeft een spuitbus ontwikkeld waarmee ze een dun laagje glas van een paar nanometer dik op een voorwerp kunnen spuiten (een nanometer is één-miljardste meter). Het dun laagje glas zorgt ervoor dat zich geen vuil op het voorwerp kan hechten. Het product kan bijvoorbeeld toegepast worden op muren tegen graffiti, op standbeelden tegen de vorming van mos, maar ook op instrumenten in het ziekenhuis.

 

Het dunne laagje glas zorgt ervoor dat vuil zich niet op het voorwerp hecht. Hierdoor kan het vuil eenvoudig met behulp van water van het voorwerp geveegd worden. Er is minder tijd nodig om schoon te maken en er zijn geen dure schoonmaakmiddelen nodig. Vuil dringt zich bijvoorbeeld niet meer je kleding binnen, maar blijft er als het ware op liggen. Een fijne karaktereigenschap van het product is dat het luchtdoorlatend is.

 

Tot het product in brede vorm toegepast kan worden moet het eerst nog uitvoerig getest worden. Zeker voor toepassing binnen gebouwen is het van belang om te weten of het product mogelijk schadelijk is voor de mens. Tot het product uitvoerig is getest mogen we nog even op de ouderwetse manier 'boenen'.

 

Bekijk hier de video op newnews.nl over de werking van het product.