Rust in een kantoortuin?

03 mei 2011

Steeds meer organisaties gaan over naar kantoortuinen met open werkplekken, zeker nu Het Nieuwe Werken steeds populairder wordt en breed wordt ingevoerd. Voor organisaties waar dit nieuw is geldt vaak dat de verandering groot is. Ga maar na; je gaat als werknemer uit je oude vertrouwde kamer met eigen bureau en spulletjes naar een grote kantoortuin waar je geconfronteerd wordt met de (onge)makken van je collega's. Hoe ga je daar vervolgens mee om?

 

Etiquette op kantoor
Veel mensen hebben in het begin veel moeite met een open werkplek. Een van de kenmerken van een open werkplek is dat je veel geluiden van je collega's hoort. Dit kan een nadeel zijn (je wordt immers constant gestoord in je werk), maar dit kan ook een voordeel zijn. Je hoort waar collega's over praten en kan daar misschien op inhaken of aan bijdragen vanuit je eigen ervaring of expertise. Het is in ieder geval belangrijk in een kantoortuin om rekening met elkaar te houden. Spreek je een collega aan en ga je een gesprek houden van 10 minuten, loop dan even weg. Wordt je aangesproken door een collega dat je te hard praat aan de telefoon, houd daar dan rekening mee. Spreek elkaar aan en spreek naar elkaar uit dat het goed is om elkaar aan te spreken op het gedrag.

 

Verschillende werkplekken
Wanneer een organisatie nadenkt over een fysiek andere manier van werken is het goed om na te gaan welke activiteiten de werknemers uitvoeren en wat voor soort werkplek daarbij past. Vervolgens kun je bij de inrichting van de werkomgeving rekening houden met die verschillende activiteiten door verschillende soorten werkplekken in te richten. Denk aan teamwerkplekken, open werkplekken, afgesloten werkplekken, stilteplekken, overlegplekken (voor lang en kort overleg), enz. ga daarvoor ook in gesprek met de medewerkers zelf en vraag wat zij verwachten van hun eigen werkplek.

 

En jij?
Wat voor soort werkplek heb jij? Als je in een open kantoortuin werkt, wat zijn dan je ervaringen en hoe ga je om met storend geluid of collega's die te hard praten. Als jij zelf zo'n collega bent, vind je het dan goed als een andere collega je aanspreekt? Deel je ervaringen in de reacties hieronder.