Recreatie op het werk

01 maart 2011

Kosten medewerkers die praten met elkaar tijd of levert dit juist tijd op? Werknemers besteden de eerste 31 minuten op hun werk voornamelijk aan het drinken van koffie, het lezen van de krant, het uitwisselen van de laatste roddels en het bespreken van televisieprogramma's. Deze late start staat gelijk aan één verzuimdag elke drie weken of zestien vakantiedagen op jaarbasis. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van commercieel vastgoedmakelaar Officebroker.

 

Productiviteit vs complexiteit
Het bezighouden met andere werkzaamheden kan dienen als een goede opwarmer of afleiding. Het Britse Centraal Bureau voor de Statistiek heeft namelijk berekend dat de arbeidsproductiviteit per werknemer de laatste jaren is toegenomen. Een mogelijk oorzaak is de techniek die ons werk op veel manieren makkelijker maakt. Door deze techniek wordt het werk ook complexer. Er zijn meer afhankelijkheden in ons werk en je kunt weinig individueel oplossen. Het werk vereist dus meer denken en meer planning dan voorheen.

 

Plaats voor recreatie
Het is belangrijk dat medewerkers binnen hun werkomgeving verschillende activiteitgerelateerde plekken hebben, waar ze zich met verschillende dingen bezig kunnen houden. Een plek om in stilte te werken, een plek om samen te werken, om even een tijdschrift te lezen of even je hoofd leeg te maken van het werk. Met de juiste inrichting van een werkomgeving kun je de medewerker ondersteunen om de hedendaagse uitdagingen van het nog beter aan te kunnen.

 

(o.a. via intermediair en flickr)