Recept voor het creëren van een Topteam

01 september 2010

Teamwerk vormt een belangrijke factor binnen organisaties. Mensen moeten samenwerken om een resultaat te behalen en hun kennis delen met collega's ten goede van de organisatie. Maar hoe krijg je zo'n topteam? Er zijn drie ingredienten die je op weg helpen.

 

Ingrediënt 1: Vertrouwen

Vertrouwen in elkaar is een belangrijke factor om een goed team te hebben.

In de kern bestaat vertrouwen eruit dat ieder teamlid zich op zijn gemak voelt als hij zich kwetsbaar opstelt; dat hij wéét dat hij niet wordt afgerekend op zwaktes of tekortkomingen. Vertrouwen is helaas niet op afroep beschikbaar. Daarvoor zijn gedeelde ervaringen, gezamenlijke prestaties en geloofwaardige samenwerkingsvoorbeelden nodig.

 

Dus zorg dat je elkaar leert kennen! Wat weten teamleden eigenlijk van elkaar? Niet veel, blijkt vaak. Zeker als de samenwerking wat stroef verloopt, zijn mensen terughoudend in het delen van persoonlijke ervaringen. Toch bevordert juist dát het wederzijdse begrip en inlevingsvermogen. Door het delen van persoonlijke zaken zijn mensen minder geneigd tot snelle conclusies en interpretaties.

 

Hulpmiddelen: Organiseer informele uitjes waarin je aan teambuilding doet maar niet op een geforceerde manier.

 

Ingrediënt 2: Communiceren

Communiceren is nodig om te groeien. Conflicten helpen om grenzen te verkennen, verschillen te overbruggen en tot nieuwe inzichten te komen. Dat is in een team niet anders. Toch zijn veel teams gericht op harmonie. Maar de onderliggende gedachte "laten we het werkbaar houden en elkaar niet kwetsen" slurpt in veel situaties juist energie. Bovendien leidt zo'n instelling vaak tot roddel en achterklap: een situatie waarin de échte irritaties 'in de wandelgangen' worden besproken.

 

Spreek elkaar aan! Zorg dat je niet over iemand praat maar met iemand praat! En is er gedrag wat jij niet prettig vindt, maak dit dan bespreekbaar. Ga even met elkaar in een aparte ruimte of zitje zitten en geef aan wat je onprettig vindt.

 

Hulpmiddelen: Buddyschap waarin collega's elkaar toetsen en beoordelen. Waardoor je open communicaties creëert en ze elkaar durven aan te spreken.

 

Ingrediënt 3: Verantwoordelijkheid

Als mensen verantwoordelijkheid krijgen gaan ze dat ook dragen. Ze voelen zich dan gebonden en zullen dit ook uitdragen. Binnen een team moet duidelijk zijn wie waar voor verantwoordelijk is. Geef elkaar die verantwoordelijkheid en de ruimte om de verantwoordelijkheid te nemen. Hou het open en duidelijk.

 

Hulpmiddelen: Stel iemand verantwoordelijk voor het gehele (of een deel van het) proces.

 

Extra hulpingrediënten voor het creëren van een topteam:

- Houd een themadag waarin iedereen iets van dezelfde kleur draagt of iets speciaals meeneemt naar kantoor;

- Zorg voor goede informatiebronnen en waar mogelijk standaarden. Uniformiteit is heel belangrijk;

- Werk samen door elke keer nieuwe groepen te vormen uit een nieuwe samenstelling, zodat mensen elkaar leren kennen (groepen door brainstorm, project, werktijden, etc.).

 

(bron)