Pfffff, wat een hitte op kantoor

02 augustus 2013

Op weeronline.nl is vandaag een waarschuwing te lezen die meldt: EXTREME HITTE. Je voelt het al zodra je buiten de zon inloopt; de zon brandt op je gezicht. Die hitte buiten straalt ook lekker via de ramen het kantoor binnen. Nou ja, lekker…. Als je de hele dag achter een warme computer moet zitten zonder airco is dat niet zo lekker meer. Laat staan al je de hele dag fysiek werk moet verrichten zonder airco. Hoe zie je nu dat het te warm is op je werk en wat kun je er aan doen?

 

Meten hoe warm het is
Met een gewone thermometer kun je niet te weten komen of het al dan niet te warm is op je werkplek. De ARBO heeft hiervoor een vochtige globethermometer. Dit toestel houdt rekening met de temperatuur, de luchtsnelheid (wind, tocht) en de luchtvochtigheid. Al die factoren samen bepalen of een werkgever maatregelen moet nemen op de werkplek. Het resultaat van die meting is dus geen gewone temperatuur, maar een waarde die het totale werkklimaat beschrijft. De zogenaamde WBGT-waarden (afgeleid van Wet Bulb Globe Temperature).

 

WGBT-waarden
De gemeten WBGT-waarden zijn ongeveer 5°C lager dan de temperatuur op een gewone thermometer. Hoe droger de lucht, hoe heter het moet zijn om de maximale WBGT-waarden te overschrijden. Voorbeeld: de drempelwaarde voor werknemers die lichte of zeer lichte arbeid verrichten (zoals kantoorwerk of handenarbeid terwijl men zit), is bepaald op 29 WBGT. Dit komt overeen met een luchttemperatuur van 29°C, en een luchtvochtigheid van 100%. Zit de luchtvochtigheid rond de 75%, dan moet de luchttemperatuur al 31 à 32°C bedragen om aan 29 WBGT te komen. Vanaf 1 juli 2012 gelden er nieuwe maximumwaarden:

 

Soort werk

Max WBGT-waarde

Licht of zeer licht werk

29

Halfzwaar werk

26

Zwaar werk

22

Zeer zwaar werk

18

 

Maatregelen bij overschrijding maximumwaarden
Als bovenstaande maximumwaarden worden overschreden, moet je werkgever - in samenspraak met de ARBO zo snel mogelijk de passende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld het aanpassen van de werkroosters. Zomaar beslissen om thuis te blijven mag dus niet.

 

Afwisseling in het werk

Licht werk (*)

Halfzwaar werk (*)

Zwaar werk (*)

Zeer zwaar werk (*)

45 min werk - 15 min rust

29.5

27

23

19

30 min werk - 30 min rust

30

28

24.5

21

(*: in WBGT-waarden)

 

Meldlijn zomerhitte

De vakbond FNV opende twee weken geleden zelfs een Meldlijn Zomerhitte, waar werknemers kunnen klagen over zomerse temperaturen op hun werkplek. Lees er hier meer over, met hier de eerste resultaten.

 

Succes vandaag met de hitte en probeer er tussendoor toch ook nog een beetje van te genieten!