Pas op, het is 1 april!

01 april 2011

Het is de enige dag van het jaar dat je iedereen voor de gek mag houden en er gewoon mee weg kunt komen. In Frankrijk spreekt men van poisson d'avril. In Engelstalige landen wordt het April Fool's Day genoemd, en de Russen hebben het over День Дурака (Dyen' Doeraka, letterlijk vertaald: de dag van de dommerik). In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen (wikipedia.nl).

 

Spelregels
Een 1 april grap is wel aan een aantal spelregels verbonden. Met deze spelregels blijft een 1 april grap altijd leuk voor zowel de persoon die het uithaalt als de persoon die het betreft.

* Als je een 1 april grap uithaalt mag je slachtoffer daar nooit gewond bij raken of andere psychische of fysiek letsel aan over houden.
* Het 1 april slachtoffer moet echt in de maling genomen worden. Hij/zij moet denken dat er iets gebeurd is, of gaat gebeuren, terwijl dit helemaal niet zo is.
* Bij een 1 april grap vertel je achteraf altijd dat het een 1 april grap betrof.

 

De grappen dit jaar
Op de website van nu.nl zijn al diverse resultaten te vinden van 1 april grappen dit jaar. Zo hebben google, gmail en youtube al verscheidene dingen gedaan om hun bezoekers voor de gek te houden. Daarnaast heeft bolletje een linkshandige beschuit geïntroduceerd en moeten verliefde mensen zich insmeren met DEET tegen de tijgermug volgens een onderzoek van het UMC Utrecht. Op internet zijn verder veel historische lijstjes te vinden van 1 april grappen. Ook zijn er verschillende filmpjes te vinden over 1 april en zijn er natuurlijk veel flauwe tips te vinden voor grappen, zoals hier en hier.

 

Heb jij zelf al grappen uitgehaald dit jaar en wat heb je dan gedaan? Of ben je zelf al slachtoffer geworden en zo ja, waarmee dan?