Nieuw op TV: ‘Undercover Boss’

17 juni 2010

Gisteren was de eerste uitzending en vandaag is de herhaling. In het nieuwe televisieprogramma laat wekelijks een directielid zijn strakke pak in de kast hangen en mengt hij zich tussen het personeel van zijn eigen bedrijf. Voor de medewerkers is hij onherkenbaar, waardoor hij ze het hemd van het lijf kan vragen over hun werk en vooral over hun baas. De Undercover Boss krijgt zicht op de kwaliteiten van het personeel en ziet hoe hard zijn mensen voor hem werken of juist de kantjes er vanaf lopen. Uiteindelijk onthult hij wie hij echt is, wat soms leidt tot grote schrik onder het personeel.

 

Helaas ook binnenkort in Nederland

Hoe kan het dat een organisatie, en zeker een leidinggevende medewerking verleend aan een dergelijk programma? Hoe kun je personeel controleren door je te vermommen en te bekijken of ze zich wel gedragen? Gelukkig is het een Amerikaans programma en zijn er nog geen opnamen in Nederland geweest. We zeggen wel gelukkig, maar het blijkt dat SBS6 een Nederlandse versie gaat maken...! Bij newnews.nl vragen we ons af welke organisaties mee zullen werken aan dit programma. Welke werkgever kan dit doen en kan zijn personeel daarna nog normaal aankijken?

 

We gaan weer terug in de tijd

Werknemers bespieden is een vorm van controle die we naar ons idee eigenlijk al ver achter ons hadden gelaten. Het lijkt wel alsof we weer 100 jaar terug gaan in de tijd. Hoe kun je medewerkers motiveren wanneer je ze niet vertrouwt? Hoe kun je samenwerken wanneer je medewerkers gaat bespieden? Ze zeggen weleens 'alles voor de kijkcijfers', maar dit gaat erg ver en zegt jammer genoeg veel over de organisaties die hun medewerking zullen verlenen. Wij zouden niet graag werken voor een werkgever die niet open en eerlijk is naar zijn werknemers toe... Dit staat haaks tegen onze opvatting over geluk op het werk door samen voor één doel te gaan en elkaar te vertrouwen.

 

Hoe zou jij het vinden als je erachter zou komen dat je bespied bent door je werkgever? Zou jij voor een werkgever willen werken die meedoet aan een dergelijk programma?