MensenWerk

01 mei 2016

‘De mens en zijn Omgeving’, zo oud als de weg naar Rome!

 

http://www.fmn.nl/nieuwsberichten/2015/website/de-mens-en-zijn-omgeving

 

MensenWerk

 

De mens leeft, werkt, woont, rust, ademt, groeit en ontwikkelt altijd in zijn of haar omgeving en nooit er buiten. Hij of zij maakt er deel van uit, en de omgeving maakt deel van hem of haar uit, ze zijn onafscheidelijk aan en met elkaar verbonden, wederkerig afhankelijk en in reciprociteit. Als de mens er niet is, is de omgeving er niet, als de omgeving er niet is houdt de mens op te bestaan (Frits Perls-1893).

 

Crowding en Sociale Controle zijn naast Ruimtelijke Maatvoering, Kleur, Illustratie en Landschapsvoorkeuren van groot belang voor het Welzijn in een omgeving. Tegelijkertijd zien we dat we in de jaren ’90 afscheid namen van ‘Bedrijfshuisvesting’ en terecht zijn gekomen in een speculatief ‘Vastgoedland’, waar partijen bouwen voor de leegstand en architecten en adviseurs vooral bezig zijn met esthetiek, technologie en waardering onder collegiale professionals. Een kloof met de eindgebruiker is ontstaan (Gifford).

 

Er zijn klassieke voorbeelden, zoals de kantoren van Johnson Wax in Racine (Wisconsin) en Mijdrecht en “Centraal Beheer” (Apeldoorn), waar architecten Frank Lloyd Wright, Huig Maaskant en Herman Hertzberger niet alleen het gebouw, maar ook het interieur en het werkconcept hebben ontworpen.

 

Veranderingen zijn bijna een continu-proces en vragen om heldere faciliteiten (hard en zacht)  waar de organisatie in kan bewegen. Een flexibel gebouw bestaat niet.

Tegelijkertijd zien we dat de mens behoefte heeft aan een plek voor werk en contact. Het werken zal toenemen, maar het werk zal wel veranderen.
 

Een goed concept met gebruikswaarde in een goed gerevitaliseerd pand lijkt daarom de boodschap kijkend naar de mens en de toenemende gebouwleegstand. Daarbij zijn locatie, gebruikswaarde, identiteit, trots, bevlogenheid en branding de issues van vandaag en morgen.

 

De ‘menselijke maat’ is het economische rekenmodel in plaats van de baksteen!

 

http://www.fmn.nl/nieuwsberichten/2015/website/de-mens-en-zijn-omgeving