Maak van catering in kantoren een beleving

07 november 2012

Als je een rondje zou lopen in het gemiddelde bedrijfsrestaurant van een kantoor in Nederland dan vallen een aantal dingen op. Een van de voornaamste daarvan is dat je vaak ziet dat er een cateraar in wordt gehuurd die het volledige assortiment bepaalt. Er is weinig aandacht voor lokale smaken of voor mogelijkheden die lokale leveranciers bieden. Daarnaast zie je nog vaak dat er geld wordt besteed aan de verkeerde dingen. Denk aan een te groot en breed assortiment  en vaak ook de ongezonde maaltijden die goedkoper zijn dan de gezonde maaltijden. Tijd voor verandering en meer kwaliteit?

 

Catering al satisfier
In de huidige werkomgeving wordt het restaurant of de kantine een steeds belangrijkere ontmoetingsplek in het kantoor. Medewerkers krijgen steeds vaker een flexplek, zien elkaar steeds vaker alleen digitaal en hebben behoefte aan een plek om samen te komen en met elkaar te praten. Wanneer het bedrijfsrestaurant moet fungeren als zo’n ontmoetingsplek is het belangrijk dat het in ieder geval aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet het eten eerlijk en goed zijn, zonder al die plastic verpakkingen, maar meer zoals je op een zondagochtend met de familie ontbijt. De omgeving moet uitnodigen tot ontmoeten en er moet plek zijn om op verschillende manieren met elkaar samen te zitten. De inrichting van het bedrijfrestaurant speelt daarin een belangrijke rol. Als laatste moet de kwaliteit goed zijn. Geen taaie croissantjes, maar lekker knapperig en vers uit de oven. Het kost wat meer, maar dat is het dubbel en dwars waard!

 

Andere mindset bij bedrijven en cateraars
Een andere kijk op catering vereist ook een andere mindset bij cateraars en bedrijven. Waar veel cateraars een concept uitrollen over een aantal bedrijven, moeten ze veel meer leren kijken naar de ‘couleur locale’. De bedrijven spelen hier ook een rol in. Catering zou minder een verplichting moeten zijn, maar veel meer een mogelijkheid om meer uit de mensen, samenwerking en daarmee het bedrijf te halen.

 

Leuk voorbeeld: de soundwich
Een andere manier van kijken naar eten en catering is de Soundwich. De perfecte ambiance creëer je niet alleen met kleur en inrichting. Ook muziek speelt daar een rol in. Dat is precies wat het Portugese Soundwich bedacht. Naast de diverse verrassende smaken is de box waarin het geserveerd wordt nog veel verrassender. Het speelt namelijk muziek af wanneer je de box opent. Een andere manier om je catering te verzorgen, maar wel een erg leuke manier!

 

Jouw catering?
Als je kijkt naar de manier waarop de catering in jouw organisatie verzorgd is, wat vind je daar dan van? Ben je tevreden of kan het beter? En wat is dat er zo goed of wat kan er beter? We zijn benieuwd naar je mening, deel deze vooral in de comments hieronder.