Luister naar je biologische klok

08 april 2010

De werkgever doet er verstandig aan hier rekening mee te houden op de werkvloer. Zeker als de werknemer een avondmens is! Avondmensen zijn namelijk minder productief als ze vroeg moeten beginnen. Er gaan soms uren voorbij voor ze een beetje gaan functioneren, volgens Domien Beersma, hoogleraar aan de Universiteit van Groningen.

Vooral de maandagmorgen blijkt moeilijk te zijn. Dit is voor de meeste mensen al een bekend verschijnsel en zeker niks nieuws, maar wordt hiermee nog eens extra bevestigd.

Avondmensen gaan in het weekend laat naar bed en moeten zich op de eerste werkdag
van de week weer aanpassen. Volgens Beersma is de oplossing om de werktijden aan te passen. Later beginnen en langer doorgaan. Dat betekent niet dat de werktijden steeds verder doorschuiven naar de avond. Als iemand zijn ritme gevonden heeft, zal hij of zij zich daar
door laten leiden, aldus Beersma.

Maar avondmensen kunnen toch best hun ritme aanpassen? Lekker op tijd naar bed in het weekend, zodat je maandagochtend productiever bent. Toch schijnt het antwoord niet zo simpel te zijn; je kiest er namelijk niet voor om een avondmens te zijn. Dat is erfelijk bepaald. Avondmensen voelen zich nu eenmaal 's avonds op hun best en willen/kunnen die tijd niet slapend doorbrengen.

Dus, herken je in je zelf een avond mens? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om je werktijden aan te passen, in overleg met je werkgever. Wie weet kan dit voor beide partijen veel voordelen opleveren. Jij voelt je een stuk fitter en je bent veel productiever op je werk!

 

Bron: De Zaak