Leuk vergaderen, kan dat?

13 september 2010

Nog steeds wordt in Nederland veel vergaderd. Als uitvinder van het poldermodel willen we graag beslissingen (tot in den treure) met elkaar overleggen en samen tot een compromis komen om een besluit te kunnen nemen. Helaas kost dit vaak veel tijd en zijn vergaderingen niet echt inspirerend. Hier kun je natuurlijk iets aan doen.

 

Anders vergaderen

Je kunt natuurlijk iets doen aan het proces van de vergadering. Spreek bijvoorbeeld af om maximaal 10 minuten bij een punt stil te staan. Zorg voor een strenge voorzitter die informele gesprekken, onderlinge discussies of afwijkende discussies snel afkapt. Zorg er ook voor dat mensen zich voorbereiden, weten waar het over gaat en welke beslissingen genomen moeten worden.

 

Fysiek anders vergaderen

Ook met de vergaderlocatie zelf kun je iets doen om het leuker te maken. Je kunt de vergaderlocatie op een bepaalde manier inrichten, of zoals ze bij Gopingpong doen in een eigen ontwerp: de GO-meeting. Zorg je gelijk voor een stukje evenwicht in de vergadering en een beetje teamplay. Zo begin je gelijk goed. Bekijk hier het filmpje!