Krijgt de werkende mens écht meer tijd voor vrijheid?

23 december 2010

Termen als Het Nieuwe Werken worden steeds vaker aangegrepen door werkgevers om vrijheden voor hun werknemers te promoten. Je kunt meer thuiswerken, beter werk en privé combineren, houdt meer tijd over voor kinderen, partner, familie en/of vrienden en je kunt beter je hobby uitoefenen vanwege eigen tijdsindeling. Veel mensen spreekt dit aan, omdat ze moeite hebben met de beperking van 24 uur per dag om al de dingen die ze willen in te plannen. Maar in hoeverre leidt die vrijheid ook echt tot een gevoel van vrijheid?

 

Bereikbare technologie             
Mede ondersteund door vernieuwende technologie kunnen we ervoor zorgen dat we altijd en overal bereikbaar zijn en in de gelegenheid om te werken. Die technologie heeft veel goede kanten, maar ook zijn minpunten. Hoewel technologie in grote mate sociaal kan zijn of sociaal gedrag kan bevorderen, zorgt het er ook voor dat mensen elkaar minder fysiek zien. De netwerken worden groter, maar zijn ze ook van dezelfde kwaliteit als de fysieke netwerken, de mensen die je face-to-face ziet? Juist doordat we constant bereikbaar zijn en veel lijntjes uithouden, zowel qua werk als in het sociale netwerk, belasten we onszelf nog meer en is de vrijheid die we moeten ervaren juist beperkend.

 

Wat is échte vrijheid?
Hoe ervaren we de vrijheid die we van onze werkgever krijgen nu echt? Zijn we wel echt vrij als we nog wel hetzelfde werk doen en in een veel hogere mate bereikbaar zijn? Hoeveel mensen ervaren stress vanwege het bereikbaar moeten zijn? Is echte vrijheid misschien juist stoppen met je werk (voor zover dat kan) en genoegen nemen met iets minder? Niet twee of drie keer per jaar op vakantie om te ontstressen, niet het grote huis en de nieuwe auto, maar juist genieten van de dingen die nu gebeuren? Het is mooi om de dingen die er zijn (technologie) naar ons eigen nut te kunnen gebruiken, maar we moeten vooral oppassen dat we er niet door beperkt of afhankelijk raken, want dat is die zogenaamde vrijheid opeens heel relatief.

 

Hoe wordt jouw gevoel van vrijheid bepaald? Voel jij je vrij als je eigen tijd in kunt delen, of werkt dat juist beperkend omdat je op momenten dat je misschien niet wil werken wel moet werken? Wat is vrijheid voor jou?