Kinderopvang duurder, en wat nu?
29 september 2010
Het huidige demissionair kabinet heeft aangekondigd dat de kinderopvang in 2011 duurder zal worden. De maatregelen zullen meest waarschijnlijk ook door het nieuwe kabinet voortgezet worden. De vraag is welke invloed deze maatregel op werknemend en werkgevend Nederland zal hebben.
Werknemend Nederland
Niet elke werknemer in Nederland zal last ondervinden van dergelijke maatregelen. Degenen die wel last ondervinden zijn de gezinnen die nu al moeilijk rond kunnen komen en twee salarissen nodig hebben. Indien ook de kinderopvang duurder wordt, is het steeds minder rendabel om te blijven werken. Mogelijk zie je steeds meer vrouwen stoppen met hun parttime of fulltime baan als er een partner is die ook werkt.
Werkgevend Nederland
De werknemer die stopt met werken heeft negatieve gevolgen voor de werkgever. Deze heeft immers baat bij een flexibele en gevarieerde werknemerspopulatie. Bovendien kan een uitstroom van werknemers betekenen dat kennis verloren gaat. De werkgever die dit voor wil zijn moet vooruit denken. Dat begint al bij inrichting van de werkomgeving.
De werkomgeving
Door het stijgen van de kosten voor primair levensonderhoud voor veel gezinnen, zal de werkgever mogelijk een beetje bij moeten springen om medewerkers te behouden. Het is niet ondenkbaar (bij een blijvende stijging van kosten) dat een en ander in grote organisaties centraal geregeld wordt. Denk aan een kinderopvang op het werk en een huisarts op het werk, beide betaald door de werkgever. Dit getuigt van goed werkgeverschap en uitstekende zorg voor de werknemer, maar kost wel geld en fysieke ruimte. Hoeveel organisaties zullen dit voor hun werknemers over hebben en zal er ook van dit soort diensten gebruik gemaakt worden?