Kinderen van werkende moeders zijn ongezonder

17 maart 2010

Kinderen van werkende moeders hebben een ongezondere levensstijl dan kinderen van moeders die thuisblijven: de kinderen zitten vaker achter de tv, eten minder gezond en worden vaker met de auto naar school gebracht. Dat blijkt uit Brits onderzoek onder meer dan 12.000 kinderen van 5 jaar oud. Opvallend en typerend aan het onderzoek is dat er nergens gesproken wordt over de vader. Zijn kinderen van werkende vaders ook ongezonder? Blijkbaar is er nog steeds iets niet goed in de verdeling van taken binnen het gezin. Nog steeds traditioneel: de moeder zorgt voor het gezin en de vader werkt.


Het onderzoek van het Great Ormond Street kinderziekenhuis in Londen is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Daarin valt te lezen dat het voor de gezondheid van kinderen niet uitmaakt of moeders flexibel of op vaste tijden werken. De nadelen gelden voor kinderen van alle onderzochte werkende moeders. Van de onderzochte moeders had 70 procent een baan.

 

Volgens de onderzoekers hebben werkende moeders minder tijd om hun kroost te voorzien van gezonde voeding en genoeg beweging. 'Ons onderzoek impliceert niet dat moeders niet mogen werken, maar dat er meer beleid en programma's nodig zijn om de ouders te ondersteunen', aldus de onderzoekers.

Een moeder die een goede balans weet te vinden tussen privé en werk, dan wel kinderen en werken, is veelal een gelukkige moeder. Zij heeft naast de aandacht voor haar kinderen, ook tijd voor haar eigen werk en uitdaging. Het beste van 2 werelden? En een moeder die gelukkig is, dat komt uiteindelijk ten goede van haar kinderen. Daarnaast speelt de vader nog een rol. Als de vrouw besluit te gaan werken, zal de vader ook wat meer huishoudelijke taken op zich moeten nemen, anders lukt het gewoonweg niet.

 

Kleine kanttening bij dit bericht is de representativiteit van de onderzoeksgegevens voor werkende moeders in Nederland. Nederland heeft ten opzichte van andere landen  een vrij grote voorsprong als het gaat om parttime werk, waardoor al lange tijd veel vrouwen participeren in het arbeidsproces en geleerd hebben gezin en werk, samen met de partner, te combineren.