Kennisdeling binnen een flexibel ingerichte organisatie

12 december 2012

In de huidige economische situatie speelt het beperken van vaste bedrijfskosten een belangrijke rol binnen veel organisaties. Een van de onderdelen die onderhanden wordt genomen is de huisvesting van een bedrijf. De snelste besparing wordt gemaakt door vierkante meters af te stoten en medewerkers te vragen een bepaald aantal dagen thuis te werken. Dit vanuit het mom van flexibiliteit, een goede werk-privé verhouding en meer zelfstandigheid. Wat veel bedrijven vergeten is na te denken over de gevolgen voor de algehele sociale samenhang en het onderling delen van kennis en ervaringen.

 

Korte termijn besparingen
Veel van die besparingen worden door bedrijven ingevoerd onder de noemer van Het Nieuwe Werken. Wat veel bedrijven daarbij vergeten is dat HNW niet een trucje is om kosten te besparen op vierkante meters, maar juist een investering zou moeten zijn in het functioneren van mensen. Hoewel je op de lange termijn hiermee een concurrentievoordeel kan behalen, vraagt het op korte termijn juist meer van de organisatie. Denk daarbij ook aan de fysieke veranderingen in de werkomgeving en techniek om mensen op een andere manier te laten werken.   

 

Samenkomen om te delen
De laatste jaren hebben veel bedrijven veranderingen doorgevoerd om te zorgen dat mensen flexibeler kunnen werken. Een van de grootste fouten die men daarbij maakt is dat onvoldoende wordt nagedacht over eventueel negatieve gevolgen. Steeds vaker horen we geluiden waarbij mensen het contact en kort brainstormen met collega’s missen. Gelukkig wordt die behoefte voor een groot gedeelte ingevuld door de moderne techniek waarbij men gebruik maakt van Skype of videoconferencing. Een groot deel van die behoefte wordt ook niet ingevuld. Het spontane contact in de werkomgeving is voor een groot deel verloren geraakt. Als we kijken hoe bijvoorbeeld Google zijn werkomgeving juist als een campus heeft ingericht om dat contact te stimuleren, zie we dat het mogelijk is dat de resultaten uit die spontane communicatie bij veel bedrijven steeds minder worden. En wat doet dat met de creativiteit en de innovaties in het Nederlandse bedrijfsleven?

 

Doelen bepalen en werkwijze aansluiten
Het allerbelangrijkste in deze kwestie is om goed te bepalen welke doelen er  binnen de organisatie zijn en ervoor te zorgen met elkaar dat de manier waarop je werkt zo ingericht wordt dat die doelen behaald worden. Veel bedrijven kijken alleen naar de korte termijn winsten en gaan daarmee voorbij aan de mogelijke negatieve gevolgen voor de lange termijn. Praat voor die juiste manier van werken met de medewerkers en zorg ervoor dat je van elkaar weet hoe je prettig werkt. Waar ben je goed in en waar kun je andere mensen mee helpen? Zorg ook voor fysieke ontmoeting en liefst zo nu en dan spontaan. Denk er over met elkaar en zorg voor de juiste werkomgeving.