Ideeën gevraagd voor het oplossen van files

24 juli 2010

Een groot deel van de Nederlandse werknemers staat dagelijks meer dan een uur in de file en dat maakt niet gelukkig. Zonde van je tijd, zonde van de tijd van je baas en ook nog eens erg schadelijk voor het milieu. Slimmer werken, thuiswerken, op de fiets naar het werk gaan, zelf je werktijden inroosteren, meeschrijven aan het mobiliteitsbeleid van je werkgever; dit zijn allemaal ideeën waarmee je het fileprobleem zou kunnen aanpakken. Heb jij een goed idee, dan kun je dat nú indienen bij het Kenniscentrum Werk en Vervoer.

 

Kenniscentrum Werk en Vervoer

Het Kenniscentrum Werk en Vervoer, wat wordt voorgezeten door het CNV en waarin de bonden onderling participeren, wil problemen rondom woon- en werkverkeer oplossen. Hiervoor zijn ze op zoek naar 100 ideeën waarin dit op een duurzame en vernieuwende manier wordt aangepakt. Het ministerie van SZW heeft subsidie beschikbaar gesteld om goede ideeën uit te voeren.

 

Thuiswerken beperkt door wetgeving

Veel werknemers zouden graag wat vaker thuiswerken, maar helaas wordt dit vaak beperkt door de geldende ARBO-wetgeving. De werkgever is verantwoordelijk voor een werknemer die thuiswerkt. Zodoende moet ook daar zorg worden gedragen voor de juiste werkmiddelen. Als de werknemer door verkeerde thuiswerkomstandigheden arbeidsongeschikt raakt, is de werkgever aansprakelijk. Maarja, wie gaat zijn huis verbouwen om thuis te kunnen werken?

 

Mobiliteit en de werkomgeving

Voor de werkgever is het belangrijk om na te denken over de inrichting van de eigen werkomgeving. Misschien moet deze werkomgeving ruimte bieden om langer te kunnen werken. Eventueel voorzien in een plek om even te slapen? Faciliteiten in het gebouw moeten hier ook op afgestemd worden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een warme maaltijd te krijgen 's avonds. Door de aanwezigheid van mensen met facilitaire mogelijkheden te spreiden, kan het pand langer bezet worden en zijn er minder werkplekken nodig. Zo kun je de extra uitgaven voor langere openingstijden weer terugverdienen.

 

Er zijn genoeg mogelijkheden, het is nu aan jullie om ze in te dienen bij Het Kenniscentrum Werk en Vervoer. Heb het er eens over met je collega's en stuur die ideeën in.