Hoe snel zal de werkomgeving volledig gerobotiseerd zijn?
02 september 2010
Onlangs was er conferentie over cognitieve ergonomie aan de TU Delft. Onderdeel van deze conferentie was de introductie van verschillende zorgrobots. De robots die tijdens de conferentie zijn geïntroduceerd hebben verschillende functies. Ze zijn er voornamelijk om aan te sluiten bij een bepaalde fysieke en emotionele gesteldheid van mensen die zorg nodig hebben. De robots zijn in staat om een bepaald soort emotie te uiten en over te brengen. Zo is er Paro, een zeehondbabyrobot, die geluiden en stemmen kan herkennen en hier op reageert. Maar er zijn meer robots, zoals Probo en de iCat (Philips).
Humanoïde
Er is ook een humanoïde (op een mens lijkende) robot, namelijk de Nao. Deze robot kan lopen en beweegt zijn armen en benen zoals een mens. Deze robots worden nu veelal binnen de zorg gebruikt om bepaalde emoties bij mensen te controleren of juist uit te lokken. Het is niet ondenkbaar dat zulke robots binnenkort ook hun weg naar organisaties gaan vinden.
Functie
Welke functie zal zo'n robot dan krijgen in de werkomgeving? Zal het voornamelijk een uitvoerende functie krijgen, dus om koffie rond te brengen of schoon te maken? Of zal zo'n robot ook kenniswerk uit kunnen voeren? Misschien op termijn wel, maar dit zal wel even duren. Alles wat een robot weet moet nu nog ingevoerd worden door mensen. Een robot kan maar heel beperkt zelf denken of kennis ontwikkelen. Wanneer dat eenmaal zal gebeuren krijgen we serieus concurrentie van de mechanische medemens, maar voor het zover is moeten we zelf nog even na blijven denken...