Hoe plan jij je carrière?

29 juli 2010

Als je vader vroeger boer, fabrieksarbeider of smid was, zou jij dat waarschijnlijk ook de komende tijd van je leven gedaan hebben. Een carrière was vroeger van school af komen en de eerstvolgende 40 of 50 jaar hetzelfde werk doen. Dat was toen ook heel normaal en niemand vond dat raar. Tegenwoordig is dat wel anders.

 

Plannen begint vroeg

Vanaf een vrij vroeg moment moet je al nadenken wat je leuk vindt en welke opleiding je wilt volgen. Je begint dus al vrij vroeg aan de vorming van je carrière. De reden dat je hier al vroeg over na moet denken is omdat de beroepen van tegenwoordig vrij specialistisch zijn. Je kunt niet zomaar instromen binnen een bepaalde functie en verwachten dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt om die functie uit te voeren. Tegelijkertijd is dat het moeilijke aan de planning van een carrière.

 

Weinig zekerheid

Met de huidige technologische ontwikkelingen kun je carrière bijna niet meer bouwen op kennis. Je kunt ook niet meer verwachten dat je zomaar 40 jaar werknemer zult blijven van een bedrijf. De invloeden van buiten worden sterker. Denk aan de invloed van globalisering. Er is arbeidsconcurrentie van buiten, maar ook een hypotheekcrisis vanuit Amerika kan onze carrière beïnvloeden. Hoewel specialisme interessant kan zijn, moet je ook vooral buiten dat specialisme kunnen kijken.

 

Flexibiliteit

Wat moet je dan vooral wel doen? Je kunt een carrière dus wel plannen, maar wees ervan bewust dat er veel externe factoren zijn die jou carrière kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat je met die invloeden om kunt gaan. Voor veel beroepen geldt dat je juist moet zorgen dat je flexibel bent. Ga er niet vanuit dat je er bent met één opleiding of veilig bent bij een bepaalde werkgever. Zorg dat je constant blijft leren, weet wat er om je heen gebeurt en concentreer je ook op kennis, ontwikkeling en contacten buiten je eigen vakgebied. Zo bescherm je jezelf en ben je ook nog eens interessant voor werkgevers.

 

Houd jij je bezig met de planning van je carrière? Waar let je dan op of wat voor specifieke acties onderneem je?