Hoe kom je erachter wat je ideale baan is?

06 augustus 2010

Steeds vaker zijn er mensen die niet weten wat voor soort werk ze leuk vinden en wat voor soort werk ze willen doen. In een slechtere economische tijd is het makkelijk, dan moet je aannemen wat er is. Echter, wanneer de tijden beter worden, kun je ook nog kiezen voor wat je leuk vindt. Het aanbod is dan opeens zo groot en divers, dat het moeilijk bepalen is wat je nu eigenlijk leuk vindt. Daar is nu een oplossing voor: de hersenscan.

 

Onderzoek

Neurowetenschappers aan de Universiteit van Californië lieten 6000 vrijwilligers psychometrische tests ondergaan. De deelnemers werd gevraagd acht verschillende opdrachten uit te voeren, terwijl een scan de hersenactiviteit registreerde. Wetenschappers keken vervolgens of er een correlatie was tussen de hersenactiviteit en talenten van een persoon. Hierdoor bleek het onderzoeksteam in staat vast te stellen hoeveel witte massa (het deel van de hersenen dat de communicatie regelt) en hoeveel grijze massa (het deel dat informatie verwerkt) aanwezig is en op welke wijze deze gepositioneerd zijn. Volgens de experts levert dit een nauwkeurige indicatie op van het aanwezige talent voor onder meer rekenkunde, leren en het onthouden van feiten.

 

Iets voor jou?

Het lijkt heel onnatuurlijk, maar tegelijkertijd wel weer erg makkelijk. De ideale baan laten bepalen door een hersenscan... In hoeverre is de keuze van je baan ook echt afhankelijk van je hersenactiviteit of waar je goed in bent? In hoeverre is die keuze niet ook afhankelijk van je toekomstige collega's, de werkomgeving van het kantoor, de plaats waar het kantoor gevestigd is, of secundaire arbeidsvoorwaarden? Zou jij een hersenscan laten doen om je ideale baan te bepalen, of je daar in ieder geval bij te helpen?