Hoe ga je goed voorbereid een sollicitatiegesprek in?

16 december 2010

Een sollicitatiegesprek is voor veel mensen niet een favoriete bezigheid. Zowel de persoon die het sollicitatiegesprek afneemt als de persoon die solliciteert voelen een spanning om zich goed te kunnen presenteren en de juiste vragen te stellen of antwoorden te geven.  Een goede eerste indruk is belangrijk, maar niet allesbepalend...

 

Voor de sollicitant ...
Je kunt als sollicitant op meerdere manier indruk maken op je nieuwe werkgever. Belangrijk is om je nu al bewust te zijn van je vindbaarheid op internet. De eerste indruk maak je tegenwoordig niet veel meer zelf, maar kan je werkgever (indien deze daar voor kiest) al opdoen via eventuele netwerksites waarop je bent aangesloten. Op die sites kun jij jezelf ook presenteren met bijvoorbeeld een presentatie waarin je wat over jezelf vertelt. Verder is het natuurlijk afhankelijk voor welke baan je solliciteert. Een slim idee kan genoeg zijn, maar voor bepaalde werkgevers is juist kennis heel belangrijk. Bedenk dus goed welke indruk je bij je toekomstige werkgever achter wil laten en op welke manier jij jezelf kunt verkopen. Wat zijn jouw unique selling points en hoe breng je die naar voren?

 

Voor de werkgever ...
Ook voor de toekomstige werkgever kan het moeilijk zijn om een goed beeld te krijgen van de werknemer die solliciteert. Het is uiteraard belangrijk om de juiste vragen te stellen. Met die vragen wil je achterhalen wie die werknemer is, of die over de juiste kennis beschikt en over de juiste vaardigheden.  Je kunt er bijvoorbeeld, net als Google, voor kiezen om wat rare en aparte vragen te stellen. Veel werkgevers kiezen er ook voor om de sollicitant eerst ruimschoots te laten screenen of na het eerste gesprek een geschiktheidstest te laten ondergaan. Veel is afhankelijk van het soort functie. Wat wordt in de toekomst verwacht van de sollicitant en wat is daarvoor nodig?

 

Wat doe jij als sollicitant of werkgever om een sollicitatiegesprek goed te laten verlopen? Waar let je op, wat vind je belangrijk of wat juist niet?