Hoe ervaar jij vakantie?

25 augustus 2010

'Ik ben toe aan vakantie' is een gevleugelde uitspraak op kantoor. Vakantie is voor veel mensen een vooruitzicht waarbij ze zich verheugen op een moment dat ze even weg kunnen zijn van het gestresste kantoorleven. Even lekker uitrusten en bijkomen, om weer op te laden voor een paar maanden werken. Ook het doorbrengen van extra tijd met het gezin, familie, vrienden en kennissen is belangrijk bij vakantie. Maar, of je uitgerust terugkomt van vakantie is wel afhankelijk van een aantal factoren.

 

Welke vakantie neem je?

Er zijn natuurlijk legio manieren om vakantie te vieren. Sommige mensen hebben een voorkeur voor zon, zee en strand. Anderen doorkuisen liever een heel land of continent met een backpack op hun rug. De vraag is in hoeverre je jezelf een doel stelt met vakantie. Indien je veel wil zien in een zo kort mogelijk tijd, gun je jezelf geen tijd om uit te rusten en even te genieten van wat je (kunt) ziet.

 

Wat neem je mee op vakantie?

Neem je een telefoon en laptop mee en zorg je dat je bereikbaar bent? Heel nobel. Voor jezelf misschien leuk om te merken dat je onmisbaar bent, maar vakantietechnisch misschien niet erg slim. Zorg dat je niet constant bereikbaar bent, wat dat zorgt voor constante afleiding. Op die manier kun je niet in je 'vakantiemood' komen. Merk je bij jezelf een onprettig gevoel bij het niet-bereikbaar zijn, dan moet je maar eens nadenken hoe belangrijk die technologie in jouw leven is en of je het waard vindt om bereikbaar te zijn op vakantie.

 

Wat spreek je af met collega's?

Bereikbaarheid heeft ook te maken met de afspraken die je maakt met collega's. In hoeverre spreek je af dat je bereikbaar bent en in hoeverre maken collega's daar gebruik van? Hoe belangrijk is datgene waarvoor ze je bellen of mailen en moet je daar wel echt op antwoorden? Spreek bijvoorbeeld af dat je 1 keer in de drie dagen je voicemail afluistert en dat ze alleen bij hoge uitzondering en nood je voicemail in mogen spreken. Stem die verwachtingen af.

 

Hoe kom je terug?

Die paar onderdelen zijn van invloed op hoe je terugkeert van vakantie. Nog teveel mensen komen gestresst terug van vakantie, dus denk goed na over de manier waarop je vakantie viert en neem vooral de tijd om lekker uit te rusten, anders kun je beter geen vakantie nemen. Een gestresste vakantie levert je twee keer zoveel irritaties op en dat is niet de bedoeling.