Hoe de werkplek in 2020 veranderd is

20 juli 2010

De laatste tijd staat de werkplek veel onder de aandacht van organiserend Nederland. Mede onder invloed van Het Nieuwe Werken denken steeds meer organisaties na over hun werkvorm en mogelijke verbeteringen daarvan. Het gaat daarbij niet alleen om de fysieke inrichting van het gebouw, maar ook om de manier waarop mensen aangestuurd worden. Het gebouw ondersteunt de veranderende functie van de werkende mens.

 

Welke verandering is constant?

Maar wat verandert er nu echt? Verandert onze functie omdat de omgeving daar om vraagt, of verandert onze functie omdat we ons laten beïnvloeden door leveranciers van technologie? Moeten we wel echt anders gaan werken of laten we ons leiden door veranderingen in de technologie? Als er één ding is verandert en constant blijft veranderen zijn het de mogelijkheden die technologie ons biedt om samen te werken.Wat vervolgens ook constant blijft is dat wij ons aan moeten passen aan die technologie om op een andere manier met elkaar samen te werken.

 

Nieuwe samenwerking tussen collega's

Hoewel die technologie ons veel mooie kansen biedt, moeten we voorzichtig zijn om het zomaar in te zetten en te gebruiken. De toepassing van technologie raakt een kernelement van organisaties zoals wij ze van oudsher kennen, namelijk als plaats waar collega's fysiek bijeenkomen en samenwerken. Denk dus goed na hoe je technologie inzet en wat de invloed daarvan is op de organisatie en samenwerking tussen mensen. Denk vervolgens ook na hoe je een werkomgeving inricht waar mensen nog welk bij elkaar komen. Kun je echt nieuwe ideeën verzinnen als je alleen nog samenwerkt via technologie? Zou jij het goed vinden om collega's alleen nog virtueel te ontmoeten?

 

En ja, hoe die werkplek van de toekomst er dan uitziet weet niemand. Misschien is er wel geen werkplek meer. Misschien werken we wel echt allemaal samen in een virtuele omgeving en hebben we het sociale contact op het werk niet meer nodig, omdat er meer tijd overblijft voor andere sociale contacten. Niemand weet hoe het zal gaan worden, maar we kunnen in ieder geval zorgen dat we onszelf nu niet gek laten maken door alles wat er is en wat ons aangeboden wordt.