Hoe communicatiepuur ben jij?

07 september 2010

De communicatietechnologie van tegenwoordig zorgt ervoor dat we vrijwel altijd en overal de beschikking hebben over veel informatie. We laten ons graag overweldigen door de hoeveelheid informatie die op ons afkomt. Via sociale media lezen we waar onze 'vriendengroep' zich mee bezig houdt, wat ze leuk vinden, wat ze aan het doen zijn en wat ze meemaken. Door al dat lezen worden we constant gevoed met informatie. Niet alleen met wat we willen lezen, maar ook wat we ongemerkt op ons af laten komen. Steeds meer mensen keren technologie de rug toe.

 

Waarom?
De grote vraag is waarom de technologie en social media zo populair is. Hadden we nu echt zo weinig contact, was er echt een behoefte aan communicatiemogelijkheden? Of gebruiken we het omdat het er is en iedereen het doet? Omdat we anders bang zijn iets te missen of niet mee te kunnen gaan met de massa? Of is het gewoon leuk om te gebruiken en moet je het verder allemaal niet zo serieus nemen? Maar hoe zit het dan met onze rust, krijgen we die nog wel of vullen we elk moment, van opstaan tot slapen gaan met het checken en updaten van onze status en statussen van anderen?

 

Tegenbeweging
Steeds meer mensen zijn het zat en ruilen hun iPhone weer in voor een simpele nokia. Het veelgehoorde argument is dat de technologie en het constant op de hoogte zijn geen waarde toevoegt aan hun leven. Je bent alleen maar constant heel druk, hebt minder tijd voor rust en bent constant met van alles bezig. Maar als je echt na gaat waar je mee bezig bent...... geen idee. Bovendien merken deze mensen dat ze niet zo onmisbaar zijn als ze denken. Probeer een mail eens niet gelijk te beantwoorden en merk dat een vraag vanzelf beantwoord wordt. Beantwoord een telefoontje niet gelijk en merk dat een probleem vaak vanzelf wel opgelost wordt. 

 

Communicatiepuur
Hoe puur ben jij als het gaat om communicatie? En kun je eigenlijk wel zeggen dat alleen fysiek communiceren echt puur is, of is dat achterhaald? Vind jij het fijn om constant bereikbaar te zijn of levert het je alleen maar veel stress?