Het nut van huisdieren op de werkvloer

14 augustus 2012

Thuis is het hebben van een huisdier heel normaal. Het aantal huishoudens met een gezelschapsdier wordt geschat op 59%. Een huishouden geeft jaarlijks gemiddeld € 270 uit aan voeding en verzorging voor gezelschapsdieren, zo blijkt uit onderzoek naar de gezelschapsdierensector uit 2011. In totaal  wordt in Nederland jaarlijks € 2,1 miljard aan gezelschapsdieren besteed. De economische betekenis van gezelschapsdierensector blijft stijgen en wordt geschat op een totaal van € 3 miljard. De sector verschaft werkgelegenheid aan ongeveer 18.000 FTE’s. Als we er thuis zo blij van worden, waarom dan niet op kantoor?

 

Studie naar honden op het werk
In een studie, gepubliceerd in het blad International Journal of Workplace Health Management, onderzochten wetenschappers de effecten die de aanwezigheid van hun hond op werknemers had. De onderzoekers ontdekten dat werknemers op dagen dat hun hond op het werk aanwezig was veel minder stress ervoeren. De werknemers lieten weten dat een hond de moraal binnen het bedrijf heel goed doet en dat de hond stress vermindert. Ook zou het de samenwerking ten goede komen. Omdat de stress onder werknemers minder werd, ging de productiviteit ook omhoog. Volgens Randolph Barker, één van de onderzoekers, zijn honden een goedkope en snelle manier om de sfeer op de werkvloer te verbeteren. Hij benadrukt wel dat het belangrijk is om goede afspraken te maken zodat alleen vriendelijke, schone en goedgemanierde honden aanwezig zijn op het werk.

 

Bedrijven die je voor gingen
Een aantal grote bedrijven nodigt hun medewerkers van harte uit om hun huisdier mee te nemen naar kantoor. Denk daarbij aan Google, een echt hondenbedrijf zo zou blijken uit hun gedragsregels voor medewerkers. Ook Ben & Jerry’s en Amazon zijn echte ‘huisdier-liefhebbende-bedrijven’. Ook in Nederland zijn er een aantal voorbeelden te noemen, waaronder TCN die een Jack Russel had als mascotte en huisdier op kantoor. In Amerika kennen ze bijvoorbeeld de term ‘Therapy Dog’ waarbij een hond in wordt gezet als middel om mensen te helpen bij problemen die te maken hebben met affectie. De hond wordt gebruikt om ze over een bepaalde emotionele drempel te helpen.

 

Iets voor jou?
Inrichting van een werkomgeving is vaak heel persoonlijk. Mensen hebben een eigen voorkeur voor kleur, materiaal en meubilair. In een vrije omgeving kunnen honden misschien zorgen voor het ondervangen van stressfactoren. Echter, niet ieder kantoor zal geschikt zijn om huisdieren mee te nemen. Geheel afhankelijk van het type mensen en het type werk. Als je kijkt naar jouw kantoor, zou het passen om daar huisdieren mee te nemen, en zou je het zelf willen en leuk vinden?