Het kantoor van Lego

16 september 2013

Het Deense familiebedrijf Lego staat ondertussen al 80 jaar bekend als dé fabrikant van gekleurde speelgoedblokjes en kaapte zelfs tot tweemaal toe de prijs van 'speelgoed van de eeuw' weg. Sinds het ontstaan van het succesvolle bedrijf zijn er al meer dan 400 miljard legoblokjes geproduceerd en is eveneens bewezen dat het creatief spelen met de beroemde blokjes goed is voor de ontwikkeling van kinderen.

Het Deense hoofdkwartier van Lego in Billund is helaas niet volledig gebouwd uit de beroemde gekleurde speelgoedblokjes, maar is toch allerminst saai of inspiratieloos te noemen. Neem een kijkje in het strakke én speelse kantoor van Lego, ontworpen door Rosan Bosch.

 

Waarden belangrijk bij ontwikkeling

Ook in het hoofdkantoor van de op vier na grootste speelgoedfabrikant van de wereld staat die creativiteit centraal. Het kantoor is opgebouwd uit veel verschillende ruimten die elk hun eigen karakteristieken hebben. Het kantoor is ontworpen vanuit waarden als ‘fun’, ‘gemeenschap’, ‘creativiteit’, ‘innovatie’, ‘verbeelding’, en ‘duurzaamheid’. Het werken bij LEGO moet namelijk vooral leuk zijn en het creëren van een omgeving waarin al de ideeën samenkomen is een belangrijk doel.

 

Werkomgeving voedt creativiteit

De architect beschrijft het creëren van de creatieve werkomgeving vanuit ‘schaal’ en ‘verbeelding’ als volgt: “Het gevoel en idee van schaal wordt op de proef gesteld door verschillende elementen in de omgeving toe te voegen zoals heel groot gras, een enorme LEGO-man en tafels met ingebouwde grote bonsai-bomen. Door deze elementen wordt gespeeld met perceptie en schaal – wie is groot en wie is klein? Waar stopt het werk en begint de verbeelding?”

 

Een prestatieverhogende organsatie-omgeving

De lay-out van het kantoor biedt ruimte voor samenwerking en informele ontmoetingen in het midden van het gebouw. Aan de buitenkant van het gebouw is ruimte voor individueel en gefocust werk. Het kantoor heeft veel daglichttoetreding, wat een goede sfeer geeft voor creatief werk. Bovendien is voor een extra funfactor gezorgd door een glijbaan te maken van de ruimte waar je individueel kunt werken naar de ruimte waar je samen kunt werken. Al met al een actieve en leuke werkomgeving waar mooi speelgoed wordt gemaakt.