Het is warm, maar wat doe je er aan?

23 juli 2010

Bij het meldpunt Werken in de zomerhitte zijn de afgelopen drie weken 596 klachten binnengekomen. Dat meldt vakbond FNV Bondgenoten, die het meldpunt op 30 juni openstelde. Elf keer kwam een melding binnen van een ziekenhuisopname. Laatst publiceerde Intermediair een artikel over het belang van het klimaat voor de keuze van de Nederlander voor een baan. Als het klimaat zo belangrijk is, waarom nemen organisaties dan niet de juiste (voorzorg)maatregelen?

 

Invloed op mensen

Een slecht klimaat op kantoor heeft grote invloed op de werkende mens. Als het te warm is kun je niet goed concentreren, je kunt niet goed nadenken en je bent niet al te vlug. Bovendien kan warmte ertoe leiden dat mensen flauwvallen, uitgeput raken of een hitteberoerte krijgen.  

 

Maatregelen

Wat kun je allemaal doen om te voorkomen dat je last krijgt van de hitte? Lekker vrij nemen en naar het zwembad gaan is natuurlijk een idee, maar niet altijd even makkelijk uitvoerbaar. Wat je wel kunt doen is op het heetst van de dag niet werken en dat 's avonds inhalen wanneer het wat koeler is. Verder kun je in ieder geval verkoeling zoeken met koude drankjes of ijsjes.

 

Inrichting werkomgeving

Zorg er ook voor dat je af en toe weg kunt van je computer. Ook dat is een warmtebron. Verder kun je bij de inrichting van een werkomgeving natuurlijk al rekening houden met de hoge temperaturen. Bijvoorbeeld met kleurgebruik, installatie van een airco of alleen al door ruimten in te richten waar je even af kunt koelen. Als je dat allemaal (nog) niet hebt: succes de komende weken!