Het geheim van de eerste indruk
19 augustus 2010
Of als het die tweede keer mislukt een derde...? Helaas. Uit onderzoek is gebleken dat de eerste indruk die je op je gesprekspartner maakt vaak blijvend is.
Inhoud niet echt van invloed
Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat hoe aardig we iemand op het eerste gezicht vinden voor slechts 7% wordt bepaald door wat iemand zegt. Voor het grootste gedeelte (55%) hangt het af van de aantrekkelijkheid van de ander en diens gezichtsuitdrukking. Daarnaast wordt 38% van de eerste indruk bepaald door de stem en de toon waarop iemand spreekt. Maar er zijn veel meer aspecten die van invloed zijn; hoe je beweegt, wat je draagt, je uiterlijk, je lichaamstaal en zelfs je lichaamsbouw.
Kleding
Ben je geen supermodel, maar wil je wel een goede eerste indruk achter laten? Een aantal aspecten zijn te beïnvloeden! In een onderzoek naar het effect van kledingstijlen bleek dat een enquêteur die netjes gekleed gaat veel meer mensen bereid vond zijn vragen te beantwoorden dan eentje die zich slordig kleedde. Mensen die zich verzorgd kleden hebben duidelijk een streepje voor. Maar ook de kleur van je kleding of je haar zegt wat over je. Zo straalt blauw loyaliteit uit, wat ideaal is als je een sollicitatiegesprek hebt en worden dames met bruin haar bijvoorbeeld gezien als elegant en mysterieus.
Non-verbaal
Bovendien zijn er een aantal non-verbale signalen die je kunnen helpen bij het maken van een goede eerste indruk. Als je rechtop staat, met rechte schouders en je borst vooruit maak je al een heel andere indruk dan iemand die ineengedoken loopt met een 'let maar niet op mij'-houding. Ook het maken van oogcontact en het zogenaamde spiegelen, waarbij je je gesprekspartner imiteert, wordt als prettig ervaren. Gelukkig hoef je hier niet veel moeite voor te doen, dit gebeurt vaak helemaal vanzelf. Voor dit alles geldt echter: overdrijf het niet. Iemand continue in de ogen staren wordt eerder eng gevonden dan vriendelijk en blauw moet je natuurlijk wel staan.
Handdruk
Tenslotte: mensen houden van ferme handdrukken. Uit een Amerikaans experiment van onderzoeker Greg Stewart van de Universiteit van Iowa blijkt dat mensen die een stevige hand geven vaak beoordeeld worden als 'meer expressief' en 'geschikt voor de baan'. Zij scoren dan ook het hoogst bij het sollicitatiegesprek. Volgens hem volgen sollicitanten tegenwoordig trainingen waarbij hen wordt verteld hoe ze moeten praten, wat voor kleding ze moeten dragen, enzovoorts. Omdat ze zich houden aan dezelfde regels, komen ze tot op zekere hoogte allemaal hetzelfde over. Maar de handdruk... dat is nog iets individueels.
(bronnen: Roos Vonk " De eerste indruk" en nu.nl)