Google HQ: opgericht als een campus

29 november 2012

Googleplex is de naam van het Google Inc.-hoofdkwartier in Mountain View (Santa Clara County) in de Amerikaanse staat Californië. Het woord "googleplex" is een combinatie van de woorden "Google", de naam van het bedrijf, en "complex". Een van de belangrijkste kenmerken van de Googleplex is dat het totale plan is ontworpen om het losjes gestructureerde karakter van een universitaire campus na te bootsen. Clive Wilkinson Architects vonden dat de aard van de onderneming, alsmede de bestaande gebouwencomplex perfect geschikt was voor het idee om de werkplek samen te voegen met de ervaringen van een educatieve omgeving.

 

Ongestructureerd
Dit op een universiteit gebaseerd ontwerp wordt in de fysieke werkomgeving vertaald door het aanbieden van een verscheidenheid aan ervaringen in de werkplaats. In plaats van een standaard kantoor, zoals een bureau, een lunchroom en een conferentieruimte is de Googleplex gemaakt met 13 verschillende werk- of ontmoetingsplekken..

 

Afleiding
Hoewel het misschien lijkt dat afleiding in een dergelijke omgeving onvermijdelijk zou zijn, hebben Google en Clive Wilkinson Architects gewerkt aan een werkomgeving die het beste geschikt is voor medewerkers te creëren. Clive Wilkinson wijst erop dat het Google-team sterk geloofde in gesloten werkruimtes voor ingenieurs om te coderen. Dit zijn kantoren met drie tot vier medewerkers waar ze zowel individueel als gezamenlijk productief kunnen zijn. Hoewel deze werkstijl prima werkt voor de productiviteit, drongen Google's mede-oprichters er op aan dat deze kamers gelegen zijn aan de buitenkant van het gebouw om natuurlijk licht in te brengen. Voor het ontwerpteam betekende dit dat de wanden van glas gemaakt moesten worden om het licht effectief naar de rest van het gebouw te laten doorschijnen.

 

Spontane interactie en de waarde van Play
Een van de grote ervaringen van het universiteitsleven is dat er veel mogelijkheden op de campus zijn die spontane interactie met collega-studenten bevorderen. Of het nu in de cafetaria of bibliotheek is, tijdens sportevenementen of feesten, in de slaapzaal, of gewoon tijdens het wandelen van klas tot klas - er zijn veel plaatsen om elkaar spontaan te ontmoeten. Dit is nagebootsts in dit googeplex.

 

Gratis catering
Een interessant element is het concept van gratis voedsel gedurende het grootste deel van de dag. Een methode om medewerkers langer door te laten werken. Al met al een mooie werkomgeving die met al haar specialiteiten bijdraagt aan het innovatieve vermogen van Google.

 

Design door: Clive Wilkinson Architects