Goedemorgen, de verkeersinformatie!

26 november 2010

Sluit jij ook dagelijks achteraan aan in de file, net als vele duizenden anderen? Teleconferencen, spitsstroken en het nieuwe werken ten spijt, staat er bijna elke ochtend en avond een paar honderd kilometer file. Wanneer was de eerste file? Wat was de drukste dag in de Nederlandse filegeschiedenis? En wat kun je eigenlijk doen in die verloren tijd die je in de file staat?

 

De eerste file
Deze ontstond niet door woon-werk verkeer, maar door dagjesmensen. Op zondag 16 augustus 1925 trokken vele mensen naar Borculo, wat door een stormramp was getroffen. De wegen in de Achterhoek slipten daardoor dicht, terwijl files in die tijd nog een geheel onbekend fenomeen waren. Tegenwoordig zijn zondagen juist vaak de rustigste dagen op de weg. Op zondag 30 december 2007 werd bijvoorbeeld voor het eerst in 5 jaar geen enkele file geregistreerd in Nederland!

 

Wat was de langste file ooit?
De langste Nederlandse file was op 8 februari 1999. Er stond toen 975 km file, met dank aan een dik pak sneeuw en enkele gekantelde vrachtwagens. In de spits top10 is te zien dat de weersomstandigheden altijd een belangrijke rol spelen bij files. Bij elk van de noteringen in de top10 was er sprake van extreme weersomstandigheden: sneeuw, gladheid, extreme regenbuien of windstoten. De winter van 2009/2010 heeft ondanks de temperaturen onder het vriespunt en alle sneeuw, geen top5-notering opgeleverd. Nu maar afwachten hoe dat met de winter van 2010/2011 zal gaan...

 

De meeste files

In april 2010 heeft TomTom onderzocht in welke Europese stad de meeste files staan. Het dichtbevolkte Nederland staat gelukkig niet in de top10. Onze Zuiderburen staan dat wel: op 1 staat namelijk Brussel, op 37,7% van de hoofdwegen staan dagelijks files. Brussel wordt gevolgd door Warschau - Polen. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben meerdere noteringen in deze top10. Zou het dan toch wel meevallen in Nederland?

 

Wat doe je in de file?

Maar als je dan toch in de file staat, hoe kun je je tijd dan het beste besteden? De meeste stilstaande automobilisten zetten er in ieder geval een lekker cd'tje op of luisteren naar een ochtend- of middagprogramma op de radio. Zo ben je ook gelijk op de hoogte van al het laatste nieuws. Natuurlijk kun je ook een vriend (hands-free!) bellen die je al te lang niet hebt gesproken, even gauw een smsje sturen of je e-mail checken op je smartphone. Of proberen de krant of vergaderstukken te lezen, maar zodra de automassa weer gaat rijden, is dat toch lastig. Dan is een audioboek 'lezen' toch veiliger. Of wat dacht je van lekker mensen kijken en fileflirten?

 

Sta jij dagelijks in de file? Probeer je je werk en overleggen zo te plannen dat je files kunt vermijden? Waarmee vermaak jij je als je in de remlichten van de auto voor je moet staren? Deel je ervaringen en tips met ons!