Gezondheid op de werkvloer

15 maart 2011

Uit Het Nationale Werkplekonderzoek bleek onder andere dat ongeveer twee-derde van de werknemers verwacht van hun werkgever dat ze op een bepaalde manier bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van de medewerker. Waar je tegenwoordig veel leest over de zelfontplooiing van medewerkers en de noodzaak om daaraan bij te dragen, is dus ook de fysieke zorg en bijdrage in vitaliteit van een medewerker belangrijk.

 

Maar hoe?
Gezondheid en vitaliteit zijn belangrijke onderdelen in een stressvolle baan. Op het internet zijn verschillende sites en top-10's en top-5's te vinden over hoe je kan zorgen voor een gezonde werkomgeving. De sleutel is vooral een combinatie van verschillende onderdelen. Zorg voor goed eten, een goede werksfeer, voldoende rust en vooral dat je het werk dat je doet leuk vindt. RSI bijvoorbeeld vraagt om therapeutische of psychologische hulp en is niet perse iets dat voortkomt uit het herhaaldelijk uitvoeren van een bepaalde handeling. Gezondheid op de werkvloer is dus nooit alleen afhankelijk van één bepaalde factor, maar altijd van meerdere.

 

Inrichting van de werkomgeving
Vooral belangrijk bij de inrichting van een werkomgeving is dat de medewerker keuze heeft om op verschillende manieren te werken. Voorzie in werkplekken waar de medewerker actief is. Dit kan simpel door staande werkplekken te introduceren, maar je kunt de medewerker ook actief houden door de bureaustoel te vervangen door een grote bal. Verder kun je gezondheid op de werkvloer promoten door te voorzien in gezonde producten vanuit de catering of bijvoorbeeld door gebruik van de trap te promoten boven gebruik van de lift.

 

Hoe gezond leef jij op je werk en in hoeverre promoot je werkgever dit?