Gezond op kantoor, hoe doe je dat?

10 december 2010

Gezondheid speelt in onze maatschappij een steeds belangrijkere rol. Waar in Amerika al langere tijd een ontwikkeling te zien is waar meer mensen obesitas krijgen, speelt overgewicht ook in Nederland steeds meer een rol. Een mogelijke oorzaak is dat steeds minder mensen een fysiek beroep hebben. Uit Het Nationale Werkplekonderzoek van dit jaar blijkt ook dat meer dan de helft van de ondervraagden van hun werkgever verlangen dat ze middelen ter beschikking stellen om te voorzien in gezondheid en vitaliteit. Maar hoe doe je dat?

 

De juiste faciliteiten
Een manier om juist op kantoor aandacht te bieden aan de gezondheid van de medewerker is om die medewerker te voorzien van de juiste facilitaire voorzieningen. Dat kan gaan om een bepaalde stoel, het voorzien van de medewerker in een bepaalde behoefte als het gaat om eten, maar kan er ook op gericht zijn om de medewerker zich te laten bewegen in het pand. Dat kan bijvoorbeeld door ruimten waar mensen in bewegen net even wat leuker te maken.

 

Niet alleen een kwestie van fysiek faciliteren
Het gaat bij gezondheid en vitaliteit niet alleen maar om het voorzien in bepaalde producten zoals de juiste stoel of het juiste eten. Het gaat ook om de psychische gesteldheid van mensen. Denk daarbij aan RSI dat in hoge mate een psychische achterliggende reden heeft. De medewerker zit bijvoorbeeld fysiek niet juist vanwege de stress. Het fysiek niet op de juiste manier werken kan weer fysieke klachten veroorzaken. Zo is op verschillende terreinen aandacht nodig.

 

Oftewel, kijk vooral goed naar waar medewerkers behoefte aan hebben en wat voor soort medewerker er in de organisatie werkt. Let als collega's ook goed op elkaar. Zie je een collega die te verkrampt achter de PC zit, help elkaar dan en maak bijvoorbeeld een praatje. Zo kun je toch een beetje voor elkaar zorgen.